MNB: a jegybanknál csapódik ki a hitelintézetek fölös likviditása

Gazdaság, 2017.09.13

Augusztusban nőtt a bankrendszer forintlikviditása, ami főként az egynapos hitelintézeti betétek átlagállományának 45 milliárd forintnyi emelkedésében tükröződik - jelentette statisztikai mérlegének előzetes adatai alapján szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A hitelintézetek három hónapos betétei a hónap során 50 milliárd forinttal 450 milliárd forintra csökkentek. A havi átlagos állomány - a tavaly októberben bevezetett mennyiségi korlátozás hatására - hónapról hónapra folyamatosan csökken. A monetáris tanács a három hónapos betét szeptember végi felső hátárát 300 milliárd forintban határozta meg.

A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege is a szokásosnál nagyobb mértékben, 11,8 milliárd forinttal haladta meg a tartalékkötelezettség 187,9 milliárd forintos összegét, ami szintén a likviditás emelkedését mutatja.

Az MNB külföldi követeléseinek átlagos állománya 118 milliárd forinttal csökkent júliushoz képest, amit a devizatartalék július végi csökkenésének áthúzódó hatásával és a forint árfolyamának erősödésével magyarázott a jegybank. A hó végi követelésállomány viszont kismértékben, 46 milliárd forinttal növekedett és 7436 milliárd forintra rúgott, ami 776 milliárddal alacsonyabb a tavaly év véginél. A külföldi kötelezettségek ezzel szemben 32 milliárd forinttal, 752 milliárd forintra mérséklődtek.

Augusztusban az MNB forint likviditást nyújtó EUR/HUF deviza-swap tenderein egy-, három-, hat- és tizenkét hónapos lejáratú ügyleteket egyaránt kötött a hitelintézetekkel. Ezek eredményeként a forintlikviditást nyújtó EUR/HUF swapokból származó forint követelések és devizakötelezettségek átlagos havi állománya 77 milliárd forinttal, 929 milliárd forintra emelkedett a hitelintézetekkel szemben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!