MNB: az UniCredit Bank is kínálhat minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket

Gazdaság, 2017.09.19

Az UniCredit Bank is kínálhat minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket, a minősített termékek forgalmazását a hitelintézet akár azonnal megkezdheti - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden az MTI-vel.

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a minősítési keretrendszer megalkotásával sztenderdizált, egyszerűen összehasonlítható és fogyasztóbarát jellemzőkkel bíró lakáshitel-termék elterjesztését tűzte ki célul.

Az MNB a piaci szereplőkkel és a fogyasztók képviselőivel folytatott konzultáció eredményeként a minősítés koncepcióját és a hozzá kapcsolódó pályázati kiírást úgy alakította ki, hogy a fogyasztói igényeket minél inkább kielégítő, a piaci versenyt erősítő és a hitelkiváltásokat ösztönző termékek forgalmazása indulhasson meg. A 2017. május 19-én közzétett pályázati feltételek alapján a minősítés elnyerésére június 1-jétől pályázhatnak a hitelintézetek.

Korábban a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, az MKB, a K&H, az FHB, az Erste, illetve 48 takarékszövetkezet, a Pannon Takarék Bank és a Mohácsi Takarék Bank már elnyerte a jogot az MNB-től a fogyasztóbarát lakáshitelek folyósítására.

A stabilitási tanács - a pénzintézetekkel konzultálva - május közepén határozta meg a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek főbb jellemzőit. A hitelek kamatfelára nem haladhatja meg a 350 bázispontot, a folyósítási díj legfeljebb a hitelösszeg 0,75 százaléka, de maximum 150 ezer forint lehet. Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát, a lakástakarék-pénztári betétből pedig az előtörlesztés a szerződés szerint elérhető megtakarítás és a hozzá kapcsolódó állami támogatás mértékéig díjmentes. A hitelbírálat határideje az értékbecslés rendelkezésre állását követően 15 munkanap.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!