MNB: nem nyújthat letéti vagy széfszolgáltatást az ABB-Allrisk

Gazdaság, 2018.03.13

Az ügyfelek védelme érdekében a jegybank ideiglenes intézkedésként, az ügyben folyó piacfelügyeleti eljárás lezárásáig megtiltotta, hogy az ABB-Allrisk Biztonság és Biztosítás Zrt. (ABB-Allrisk) a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéséhez kötött tevékenységet, így különösen letéti vagy széfszolgáltatást végezzen.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi, MTI-nek küldött közleménye szerint piacfelügyeleti eljárásban azt vizsgálják, hogy az ABB-Allrisk végez vagy végzett-e üzletszerűen, a hitelintézeti törvény által szabályozott, és a jegybank engedélyéhez kötött letéti vagy széfszolgáltatási tevékenységet. Az MNB eddig többek között - az ABB-Allrisk szolnoki telephelyén - próbaügyletkötést végzett, helyszíni ellenőrzéseket tartott, illetve tanúkat hallgatott meg.

A jegybank közleménye emlékeztet: legutóbb tavaly december 13-án tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy közel 200 millió forint bírságot szabott ki a fővárosi Széfbank Kft. és a "Hársfa Gold" Szolgáltató Kft. társaságokkal szemben engedély nélküli széfszolgáltatás miatt. Az ilyen jellegű jogosulatlan tevékenység során azért sérülhet az ügyfelek érdeke, mert az engedély nélküli szolgáltatóknál hiányozhatnak a tevékenységhez szükséges megfelelő személyi, tárgyi, informatikai, tőke és likviditási feltételek, illetve azok megléte nem ellenőrizhető - írták.

Az MNB közzétett végzése semmilyen formában nem érinti az ABB-Allrisk által rendelkezésre bocsátott széfben elhelyezett értékek visszaszolgáltatási kötelezettségét. A jegybank piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét honlapján nyilvánosan közzéteszi.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!