MNB: novemberben csökkentek a devizatartalékok

Gazdaság, 2017.12.07

Az októberi 333 millió euró emelkedés után novemberben 388 millió euróval csökkentek a jegybank nemzetközi tartalékai és 22,171 milliárd tettek ki a hónap végén - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján csütörtökön megjelent előzetes adatokból. Egy év alatt 2,980 milliárd euróval csökkentek a devizatartalékok.

A csökkenésben szerepe lehetett egy 25 milliárd jen összegű tízéves kötvény lejáratának, ami mintegy 190 millió euróval terhelte meg a devizatartalékot. Az elmúlt hónapban az MNB forintlikviditást nyújtó, úgynevezett finomhangoló devizaswap (kamatcsere) tenderein 93 milliárd forinttal növelte a bankrendszer forintlikviditását, amivel a másik oldalon mintegy 300 millió eurónyi deviza került az MNB-hez.

A jegybank és a befektetők által is kiemelten követett Guidotti-Greenspan szabály szerint a devizatartalékok szintjét az egy éven belül lejáró rövid adóssághoz kell mérni, amely az MNB adatai szerint az év közepén 19,8 milliárd eurót tett ki, miután 600 millió euróval csökkent a második negyedévben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!