Mol-INA-ügy - Horvát kormányfő: Horvátország és Magyarország viszonya kiváló volna, ha nem befolyásolná a Mol-INA-ügy

Gazdaság, 2017.03.30

Horvátország és Magyarország viszonya kiváló volna, ha nem befolyásolná a Mol-INA-ügy - jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő csütörtökön az Európai Néppárt máltai kongresszusán, Vallettában horvát újságíróknak.

A horvát miniszterelnök ezt azt követően mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt.

Magyarország azon ritka szomszédaink közé tartozik, amellyel nincsenek nyitott kérdéseink - fogalmazott Andrej Plenkovic.

"Orbán Viktorral beszéltünk Horvátország és Magyarország teljes körű kapcsolatáról" - hangsúlyozta. A Mol-INA-üggyel kapcsolatban megjegyezte: Horvátország jelezte szándékát az INA visszavásárlására, míg a magyar fél megerősítette, hogy a Mol álláspontja változatlan, és el akarja adni részesedését a horvát olajvállalatban.

Plenkovic szavai szerint a folyamat eltart majd egy ideig, a jószomszédi, valamint színvonalas párbeszéd pedig segíthet a cél elérésében. "Mi mindketten ezen dolgozunk" - húzta alá.

Horvátország még 2014 elején fordult nemzetközi döntőbírósághoz. A horvát álláspont szerint a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, a horvát olajfinomítókban eszközlendő Mol-befektetések, és a magyar befektető megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket. A genfi döntőbíróság Horvátországnak a vesztegetésre, a társaságirányításra, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegése megállapítására vonatkozó valamennyi kérelmét elutasította.

A döntőbírósági határozat után Plenkovic 2016. december 24-én rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a horvát állam kivásárolja a Mol Nyrt. részesedését az INA-ból.

Plenkovic szerdán a sajtónak úgy nyilatkozott: a kormánynak még szüksége van néhány hétre, hogy kiválassza a megfelelő modellt a Mol kivásárlására az INA horvát olajipari vállalatból.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!