Mol-INA-ügy - Kara Pál: ellentétben a horvát ügyészség állításával, Hernádi elérhető volt a horvát hatóságok számára

Gazdaság, 2017.11.02

Ellentétben a horvát ügyészség állításával, Hernádi Zsolt, a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. elnök-vezérigazgatója elérhető volt a horvát hatóságok számára - mondta Kara Pál, a Mol-csoport jogi igazgatója Vecernji List című horvát napilapnak adott interjújában csütörtökön.

Hernádi Zsolt Magyarországon korábban vallomást tett a horvát ügyészségnek, továbbá a horvát kormány ügyvédei legutóbb két napon keresztül tettek fel neki kérdéseket a nemzetközi döntőbírósági perben Genfben - hangsúlyozta a jogi igazgató.

A döntőbírósági folyamatban számos tanút és szakértőt hallgatott meg a háromtagú bíróság és figyelembe vette a horvát kormány összes bizonyítékát, ugyanakkor ritkán történik meg, hogy a döntőbírósági határozat ennyire az egyik fél javára szóljon - húzta alá Kara Pál.

A horvát kormány még 2014 elején fordult a Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsághoz (UNCITRAL), mert álláspontja szerint a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, a horvát olajfinomítókban eszközlendő Mol-befektetések, és a magyar befektető megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket. A Mol mindvégig tagadta a vádakat. A genfi döntőbíróság Horvátországnak a vesztegetésre, a társaságirányításra, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegésére vonatkozó valamennyi kérelmét elutasította.

Kara Pál szerint számos találgatásnak vetne véget és hamis információt oszlatna el, ha nyilvánosságra kerülne a döntőbírósági határozat, amely szerinte átfogó és nagyon jól indokolt. De ehhez a horvát kormány beleegyezése kell, amit a Mol nem kapott meg - mondta.

A horvát kormány csaknem egy évvel a döntőbírósági per elvesztése után sem tette közzé a nemzetközi testület határozatát, mint ahogy a sajtóban megjelent perköltségre vonatkozó több tíz millió eurós összegről szóló találgatásokat sem erősített meg.

Nemrég a svájci szövetségi bíróság is elutasította Horvátország kérelmét, hogy helyezze hatályon kívül a döntőbíróságnak a Zágrábra nézve kedvezőtlen határozatát. Ezzel az UNCITRAL határozata jogerőssé vált.

A Mol jogi tanácsadója kifejtette, hogy az ítéletben foglaltakat végre kell hajtani, Horvátország nem vitathatja tovább a szerződések érvényességét és az INA irányításának kérdését.

"Amennyiben Horvátországban az emberek elfogadják, hogy nem volt kenőpénz, abban az esetben az elmúlt néhány évben hozott döntések, valamint történések értelmet kapnak, és nem kellene összeesküvés elméleteket gyártani" - jelezte Kara Pál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!