Money.hu: az új lakások és az építkezések bővítették a lakáshitelpiacot tavaly

Gazdaság, 2020.01.10

Az új lakások és az építkezések hitelei bővítették tavaly a lakáshitelek piacát, a használt lakások hitelezése alig nőtt - derül ki a money.hu pénteken közölt összefoglalójából.

A hitelösszehasonlító oldal elemzése szerint 2019 első tizenegy hónapjában a lakáshitel-szerződések összértéke elérte a 831,8 milliárd forintot, ami 5 százalékos emelkedés éves szinten. Használt lakásokra 586 milliárd forintot adtak a hitelezők, vagyis mindössze 1 milliárd forinttal többet, mint 2018 azonos időszakában. Az új lakások 90,5 milliárd forintnyi hitele ugyanakkor 41 százalékos, a lakás- és házépítések 96 milliárd forintnyi hitele 28 százalékos többletet jelent éves összevetésben - írták.

Az adatokra reagálva a money.hu vezető pénzügyi szakértője megjegyezte, hogy a lakáshitelek piaca a korábbi években 30 százalék felett tudott bővülni. A bázis emiatt magasra emelkedett, de a babaváró hitelek is mérsékelték a növekedést 2019-ben - tette hozzá Trencsán Erika.

Várakozása szerint a lakáshitelezés 2020-ban is bővülhet, köszönhetően az alacsony kamatoknak, és a folytatódó béremelkedésnek - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!