Moody's-felmérés: a befektetők szerint folytatódhat a lendületes euróövezeti növekedés

Gazdaság, 2018.02.15

A Moody's Investors Service új felmérése szerint a globális befektetői közösség zöme bízik abban, hogy folytatódik az euróövezeti gazdaság lendületes növekedése.

A nemzetközi hitelminősítő az elmúlt hetekben rendezte Credit Trends című éves európai befektetői konferenciáinak idei sorozatát, és a hagyományoknak megfelelően felmérést végzett a rendezvények szakmai közönsége körében.

Az idei körkérdések csütörtökön Londonban összegzett eredménye szerint a konferenciasorozat résztvevőinek átlagosan 55 százaléka mondta azt, hogy az euróövezeti növekedésben van még további lendület. Egyharmaduk - de az átlagon belül például a lisszaboni rendezvényre meghívott befektetők többsége - ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a valutaunió jelenlegi növekedési ciklusa az idén egyben tetőzik is.

Kommentárjában a Moody's közölte: egyetért azzal a többségi véleménnyel, hogy az euróövezeti növekedésnek vannak további tartalékai. A cég a maga részéről 2 százalék körüli idei reálnövekedésre számít az euróövezeti gazdaságban.

A Moody's szerint a hajtóerők között van a világkereskedelem robusztus bővülése, amely serkenti az euróövezeti exportot, emellett a kedvező finanszírozási kondíciók, a magas kapacitáskihasználtság és a kedvező kereskedelmi kilátások az üzleti beruházások erőteljes növekedéséhez adnak lendületet.

Az euróövezeti szuverén adósminőséget terhelő legfőbb kockázatok mibenlétéről megoszlott a Moody's-felmérés résztvevőinek véleménye, de 27 százalék - a legnagyobb egyedi csoport - az eurójegybank (EKB) monetáris politikájának esetleges váratlan gyorsaságú fordulatát nevezte a legnagyobb kockázati tényezőnek.

A Moody's felmérése feltárta azt is, hogy a Credit Trends-konferenciák befektetői közösségének 66 százaléka az idén 0,50 százalékpontos kamatemelést vár az EKB-tól.

A hitelminősítő saját előrejelzése mindazonáltal az, hogy az EKB az idén még nem módosítja alapkamatát, és csak "valamikor 2019-ben" kezd kamatemelésbe.

A fő euróövezeti kockázati tényezőket firtató kérdésre a válaszadók átlagosan 20 százaléka az olaszországi vagy spanyolországi politikai válság lehetőségétét nevezte meg, 22 százalékuk általánosságban az EU-ellenes hangulat terjedésének kockázatától tart leginkább.

A Moody's közölte ugyanakkor: saját megítélése szerint ezek a tényezők csak korlátozott lefelé ható kockázatot jelentenek a következő egy évben.

Más nagy londoni házak mindazonáltal nem ennyire derűlátók, legalábbis Olaszország esetében.

Az Eurasia Group nevű globális gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni kutatóműhelye a közelgő olaszországi választásokról összeállított új tanulmányában közölte: a választások után reálisan valószínűsíthető koalíciós forgatókönyvek egyikét sem tartja jónak az olasz gazdaságpolitikai kilátások számára.

A ház egy jobboldali koalíció megalakulásának 40 százalékos, egy nagykoalíciónak 35 százalékos esélyt ad, de véleménye szerint egyik lehetőség sem javítaná érdemben az olasz gazdaság szerkezeti reformjainak esélyét, mindkettő növelné viszont valamelyest a költségvetési elcsúszás kockázatát.

Az Eurasia londoni elemzői 25 százalékosra taksálják egy populista EU-szkeptikus olasz kormány létrejöttének esélyét, és erre az esetre már súlyosabb költségvetési megcsúszást, a reformok visszájára fordítását, és a piaci nyomás kiújulásának kockázatát jósolják, hozzátéve azt a véleményüket, hogy e potenciális piaci stresszhelyzetet egy ilyen irányzatú olasz kormány nem tudná kezelni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!