Nagy volt az érdeklődés a magyarországi befektetési lehetőségek iránt az Expo Reálon

Gazdaság, 2018.10.09

Nem csökken a nemzetközi befektetői étvágy a magyarországi ingatlanfejlesztések iránt, ami az idei müncheni Expo Real kiállításon, a világ legnagyobb ingatlanos szakmai vásárán a magyar stand iránti érdeklődésben, illetve konkrét üzleti tárgyalásokban is tükröződött - közölték a szervezők, Budapest Főváros Ökormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) az MTI-vel kedden.

Magyarország az idén kitűnt a bemutatott fejlesztések több mint 4 milliárd eurót meghaladó kivitelezési összegével, és a fejlesztési területek összetettségével. A bemutatott projektek többségét, nagyságrendileg 2,5 milliárd euró értékű fejlesztés üzleti projektet magáncégek valósítják meg.

A CBRE ingatlan-tanácsadó elemzése szerint 2010 óta a magyar ingatlanbefektetési forgalom nőtt a leginkább a régióban: az elmúlt nyolc év alatt a piac mérete a tizennégyszeresére nőtt, évente átlagosan a harmadával bővült a forgalom. Az elmúlt években elért látványos eredmények ellenére a piac jelentős bővülési potenciállal rendelkezik.

A Magyarország-Budapest-standon kormányzati és önkormányzati fejlesztéseket - köztük - a Liget Budapest Projektet, a fővárosban és a négy egyetemi városban zajló projekteket, valamint a nagy ingatlanfejlesztők - Atenor, Ceetrus, Forestay Development, Futureal-csoport, Gránit Pólus Csoport, HB Reavis, Horizon Development, Property Market, WING - fejlesztéseit mutatták be. A szálloda-, iroda és lakásfejlesztések mellett gyógycentrumok is bemutatkoztak.

Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elnöke a közleményben hangsúlyozta: az IBM Global Location Trends 2018-as jelentése szerint Magyarország világszerte a hetedik legkedveltebb befektetési célpont az egymillió lakosra vetített munkahelyteremtés alapján, a befektetési témákra szakosodott amerikai Site Selection szaklap szerint pedig a világ 10 legjobb befektetési célországa között szerepel. Ezekhez az eredményekhez elengedhetetlen a vidéki nagyvárosok befektetésvonzó képessége, ami az elmúlt években jelentősen javult - jegyezte meg.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt vezetője, a Városliget Zrt. vezérigazgatója a közleményben kiemelte, hogy Európa legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztési programja már a megvalósítás szakaszába lépett, és 2022 végéig teljes egészében elkészül. Emlékeztetett rá, hogy Budapest egyik legrégebbi közparkja megújításának első üteme lezárult. "Az EXPO REAL-on azt mutattuk be, hogy válik a Városliget családi programok és a kulturális élet központjává, illetve a város pezsgő találkozóhelyévé" - fejtette ki. Megjegyezte, hogy a projekt számos kapcsolódó befektetési lehetőséget kínál, amelyek iránt határozottan nagy volt a befektetői érdeklődés a nemzetközi kiállításon.

Takács Ernő, a legjelentősebb ingatlanfejlesztőket tömörítő szervezet, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke azt emelte ki, hogy a fejlesztői aktivitás nem csökkent, a kelet-közép-európai régió ingatlanbefektetéseinek 15 százaléka a magyar piacon realizálódik. Tavaly mintegy 1,8 milliárd euró értékben vásároltak ingatlanokat magyar és külföldi befektetők Magyarországon, a volumen idén is elérheti a tavalyi rekordot, amit a müncheni kiállításon tapasztalt érdeklődés és üzleti tárgyalások is megerősítenek.

A CBRE legfrissebb elemzése szerint az ingatlanügylet volumene a második fél évben elérheti az első félévi négyszeresét, így különösen erős, rekord negyedik negyedév várható a piacon. Tovább bővül az ipari és az iroda-szegmens is, a budapesti irodák iránti kereslet például 2018 második negyedévében 64 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A lakásszektor fejlesztéseit azonban már a visszafogottság jellemzi - tette hozzá.

Magyarország megaprojektjeivel 2018. október 8-10. között ismerkedhet meg a szakma, Budapest Főváros Önkormányzata, a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) összefogásával megvalósult Budapest-standon - írták.

A Münchenben 21. alkalommal megrendezett szakmai vásáron több mint 2000 kiállító és majd 40 000 döntéshozó gyűlt össze 75 országból.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!