NAV: a feltételes adóbírság-kedvezmény hatására már több mint 4,9 milliárd forint folyt be a költségvetésbe

Gazdaság, 2018.06.20

Az idén bevezetett feltételes adóbírság-kedvezménynek köszönhetően, amely az adóhátralék azonnali rendezésére ösztönzi az érintetteket, eddig több mint 4,9 milliárd forint folyt be az állami költségvetésbe - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.

A kedvezmény értelmében ha az adózó lemond a fellebbezési jogáról és elfogadja a NAV adókülönbözetről szóló határozatát, az adóhátralékát pedig a megadott határidőig befizeti az államkasszába, akkor az adóhátralék megállapítása miatt kiszabott adóbírságnak csak a felét kell megfizetnie.

Az adóhivatal adatai szerint május végéig 403 adózó mondott le fellebbezési jogáról az első fokú határozattal szemben, és összesen 4 milliárd 719 millió forint adókülönbözetet, valamint 221 millió forint szankciós kötelezettséget rendeztek is. Azok, akik teljesítették az adóbírság-kedvezmény feltételeit, automatikusan mentesültek 504 millió forint adóbírság megfizetésétől - tették hozzá.

Ugyanakkor arra is rámutattak, hogy ha ezzel a lehetőséggel nem él az adózó, a jogszabály csak kivételes méltánylást érdemlő körülmény fennállásakor engedi az adóbírság mérséklését, a bevétel-eltitkolásánál vagy hamis bizonylatok esetén erre egyáltalán nincs lehetőség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!