Négy állami társaság ellenőrzését zárta le az Állami Számvevőszék

Gazdaság, 2018.09.19

Az Állami Számvevőszék befejezte a Digitális Jólét Nonprofit Kft., a Bethlen Gábor Alapkezelő Közhasznú Nonprofit Zrt., az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. és az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. 2013-2016 közötti gazdálkodásának és vagyongazdálkodásának ellenőrzését - közölte az ÁSZ az MTI-vel szerdán.

Az ÁSZ megállapította, hogy a Digitális Jólét Nonprofit Kft. és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. gazdálkodásának szabályozottsága megfelelt a jogszabályi előírásoknak, azonban a pénzügyi-számviteli feladatok ellátása nem volt szabályszerű, és a vagyongazdálkodás sem felelt meg az előírásoknak.

Az IFKA Kft. működésének szabályozottsága és gazdálkodása nem volt szabályszerű. Az Aeroplex Kft. működése, gazdálkodása és vagyongazdálkodása megfelelt az előírásoknak.

Az ellenőrzés megállapításai alapján a számvevőszék a Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetőjének hat javaslatot fogalmazott meg, a Bethlen Gábor Alapkezelő Közhasznú Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának öt, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének négy javaslatot tett, amelyek alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. ügyvezetőjének egy javaslatot, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója felé pedig - az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. veszteséges működésével összefüggésben - egy következtetést fogalmazott meg. Ebben az ÁSZ felhívta a figyelmet arra, hogy a tartósan veszteséges társaság állami tulajdonban tartása nem felel meg az állami tulajdonnal szembeni alkotmányos követelményeknek, különös tekintettel arra, hogy a társaság közfeladatot nem végez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!