Négy évtizedes mélyponton a brit munkanélküliség, de csökkennek a reálbérek

Gazdaság, 2017.05.17

Több mint négy évtizede nem mért mélypontra süllyedt a munkanélküliség Nagy-Britanniában, de ezzel egy időben csökkentek a reálbérek is.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai adatismertetése szerint a márciussal zárult három hónapban átlagosan 4,6 százalék volt az állástalanok aránya. Ez 1975 óta a legalacsonyabb szint.

Az egy évvel korábbi azonos időszakban 5,1 százalékos volt a munkanélküliség Nagy-Britanniában.

Az ONS szerdai adatai szerint a 16 és 64 év közötti korcsoportban 74,8 százalékos a foglalkoztatottság. Ez a legmagasabb foglalkoztatottsági ráta a brit gazdaságban azóta, hogy a statisztikai hivatal 1971-ben elkezdte a jelenlegivel összehasonlítható módszertan alapján mérni ezt a mutatót.

A beszámoló szerint ugyanakkor a heti átlagos nominálbér a vizsgált három hónapban a prémiumokat kiszűrve átlagosan 2,1 százalékkal emelkedett éves összevetésben, és ez az inflációval együtt számolva 0,2 százalékos reálbércsökkenést jelent.

Márciusban 2,3 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Nagy-Britanniában, és az inflációs ütem azóta jelentősen tovább gyorsult: a héten ismertetett friss adatok szerint áprilisban a fogyasztói árindex már 2,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Az Oxford Economics - az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege - a friss foglalkoztatási és bérkiáramlási adatok szerdai ismertetése utáni gyorselemzésében kiemelte, hogy számításai szerint a heti brit átlagbér reálértéken számolva jelenleg alacsonyabb, mint tíz évvel ezelőtt, vagyis a globális pénzügyi válság elhatalmasodása előtti utolsó teljes évben.

A cég elemzői az elmúlt tíz évet a reálbérek szempontjából "elveszett évtizednek" nevezték.

A ház szerint a brit munkapiac szerkezeti változásai magyarázzák, hogy a rekordszintű foglalkoztatottság miért nem jár a reálbérek emelkedésével. A legfőbb okok között van, hogy a munkaerő egyre jelentősebb része tolódik át a kevésbé biztos, gyengébben jövedelmező foglalkoztatási formák felé.

Az Oxford Economics elemzői szerint ennek egyik jele, hogy az elmúlt két évben a foglalkoztatási ráta emelkedésének csaknem a harmadát az egyéni önfoglalkoztatók, további ötödét a részmunkaidőben dolgozók számának növekedése adta.

Más hosszú távú előrejelzések szerint az átlagos brit reálbérszint még a következő évtized elején is alacsonyabb lesz, mint a pénzügyi válság előtt.

A Költségvetési Tanulmányok Intézete (IFS) a legutóbbi növekedési prognózisok alapján összeállított elemzésében közölte: modellszámításai szerint 2021-ig nem egészen 5 százalékos halmozott reálbérnövekedés várható Nagy-Britanniában. Az IFS szakértői szerint ebből az következik, hogy az átlagos brit reáljövedelem 2021-ben is elmarad a 2008-ban mért szinttől. Az intézet szerint Nagy-Britannia a II. világháború vége óta nem élt át ilyen gyenge reálbérnövekedési időszakot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!