Négy százalékon tartotta az alapkamatot a Szerbiai Nemzeti Bank

Gazdaság, 2017.04.11

Kilenc hónapja változatlan a szerbiai alapkamat, a központi bank kedden ismét 4 százalékon tartotta az irányadó rátát.

A központi bank közleménye szerint a döntéshozatalkor az inflációt, az inflációs célérték tavalyi csökkentését, valamint a monetáris politika enyhülésének eddigi hatását vették figyelembe. Emellett arra is számítanak, hogy az infláció a következő időszakban tartani tudja a 3 százalékos célértéket, amelytől mindkét irányban másfél százalékkal lehet eltérni.

Az infláció az év eleje óta a célérték-tartományban mozog, februárban az éves infláció 3,2 százalékot tett ki. A célértéket januárban csökkentették 4-ről 3 százalékra.

A központi bank továbbra is figyelemmel kísérik a nemzetközi környezetet, elsősorban a pénzügyi piac változásait, valamint a nyersanyagok világpiaci árának mozgását. A nemzetközi pénzügyi piac bizonytalanságait elsősorban a vezető központi bankok, az amerikai központi bank szerepét ellátó Fed és az Európai Központi Bank (ECB) monetáris politikájának eltérései okozzák, ez pedig hatással lehet a Szerbiához hasonló feltörekvő országok felé irányuló tőkemozgásra - állapította meg a Szerbiai Nemzeti Bank.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!