Nem módosított az alapkamaton a szerb jegybank

Gazdaság, 2018.06.07

Három százalékon tartotta az alapkamatot a szerb jegybank csütörtökön.

A Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) közleménye szerint a döntéshozatalkor figyelembe vették az inflációs előrejelzéseket és az inflációt befolyásoló tényezőket, valamint a monetáris politika eddigi enyhülésének hatásait.

Az infláció az utóbbi néhány három hónapban a vártnál nagyobb mértékben lassult, és áprilisban elérte eddigi legalacsonyabb értékét, amikor 1,1 százalékos volt. A NBS azt várja, hogy az infláció mostantól növekedni kezd, és lassan megközelíti a 3 százalékos célértéket, amelytől mindkét irányban másfél százalékkal lehet eltérni. A közlemény szerint az infláció az idei év végéig a körülbelül 1,5-2 százalékra növekszik, a 3 százalékot pedig 2019 második felében érheti el. A pénzügyi szektor, valamint a gazdasági szereplők is azt várják, hogy az infláció két éven belül eléri a 3 százalékos célértéket.

A központi bank megállapította, hogy az idei esztendőben felgyorsult a gazdasági növekedés, ami főként a befektetéseknek köszönhető, ezeket pedig a következő időszakban a gazdaság exportorientált ágazatainak diverzifikációs bővülése jellemzi majd.

Az NBS úgy ítélte meg, hogy a nemzetközi áru- és pénzpiacon továbbra is bizonytalanság tapasztalható, amely óvatos monetáris politikára inti Szerbiát. Közölték, bizonytalanságot okoz a nyersanyagok és mezőgazdasági termékek világpiaci árának a mozgása, a nemzetközi pénzügyi piac legnagyobb bizonytalanságait viszont elsősorban a vezető központi bankok, az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed és az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájának eltérései okozzák. Emellett óvatosságra ad okot az is, hogy Szerbia legjelentősebb külkereskedelmi partnerénél, az Európai Uniónál májusban 1,9 százalékos volt az infláció, noha az NBS úgy ítélte meg, hogy az infláció növekedése az eurózónában csak átmeneti, és az energiahordozók árának növekedése miatt alakult ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!