Nem módosította alapkamatát a Bank of England, de megosztott volt a monetáris tanács

Gazdaság, 2018.03.22

A várakozásoknak megfelelően nem emelt kamatot idei második kamatdöntő ülésén a Bank of England monetáris tanácsa, a testület ugyanakkor megosztottan voksolt. A tanács kilenc tagja közül ketten az alapkamat emelésére szavaztak, és a közlemény a korábbiaknál egyértelműbb hangnemben utalt a tavaly kezdett monetáris szigorítás belátható időn belüli folytatódására.

A márciusi kamatdöntő értekezletről csütörtökön kiadott közlemény szerint a Bank of England monetáris testülete az ösztönző célú eszközvásárlási programok keretét ugyanakkor egyhangú döntéssel hagyta változatlanul.

A brit jegybank 2016 augusztusában, az akkor végrehajtott kamatcsökkentéssel együtt 435 milliárd fontra (több mint 150 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról, és külön tízmilliárd fontos eszközvásárlási programot is meghirdetett befektetési besorolású vállalati kötvényekre.

A Bank of England tavaly novemberben, tíz év után először kamatot emelt, 0,25 százalékponttal a jelenleg is érvényes 0,50 százalékra növelve az irányadó rátát.

A márciusi kamatdöntő ülésről csütörtök délután kiadott részletes tájékoztatás szerint a monetáris tanács kollektív megítélése az, hogy a hazai kereslet várhatóan megugró erősödése miatt a monetáris politika további szigorítására lesz szükség a belátható előrejelzési távlatban, annak érdekében, hogy az infláció tartósan visszatérjen a célszintre.

Januárban és decemberben 3 százalék, novemberben 3,1 százalék, októberben és szeptemberben egyaránt 3 százalék volt a teljes kosárra számolt tizenkét havi brit infláció.

Februárban számottevően lassult ugyan az inflációs ütem, de a fogyasztói árindex a múlt hónapban is 2,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

A brit kormány által a Bank of England számára előírt éves inflációs cél 2 százalék.

A monetáris tanács csütörtöki közleménye szerint a testület minden tagja egyetért abban, hogy a jövőbeni kamatpolitikai szigorítás valószínűleg fokozatos és korlátozott mértékű lesz.

Paul Hollingsworth, az egyik legnagyobb londoni székhelyű globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics brit gazdasági elemzésekkel foglalkozó vezető közgazdásza a monetáris tanács közleményének csütörtöki ismertetése utáni elemzésében közölte: jóllehet a Bank of England nem kötelezte el magát egyértelműen a kamatemelés mellett a legközelebbi, a májusi kamatdöntő ülésen, a mostani ülés közleményének hangvétele azonban ezt nagyon valószínűvé teszi.

Hollingsworth szerint a május kamatemelés "nincs kőbe vésve": ha a brit gazdaság teljesítménye a monetáris tanács által vártnál sokkal gyengébbnek bizonyul, vagy ha az amerikai protekcionizmus legutóbbi megnyilvánulásai teljes körű kereskedelmi háborúvá fajulnak, akkor a Bank of England májusban is a kamattartás mellett dönthet.

A Capital Economics londoni elemzője szerint azonban a májusi kamatemelés "benne van a pakliban", és ha beválik a ház azon előrejelzése, hogy a brit gazdaság teljesítménye meghaladja a várakozásokat, az a májusi után még két további idei kamatemelésre adhat mozgásteret a Bank of England monetáris tanácsának.

Egy másik tekintélyes londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdásza, Christian Jaccarini azt a véleményét emelte ki csütörtöki értékelésében, hogy sérülne a Bank of England hitelessége, ha a piacnak adott eddigi útmutatások után májusban végül ismét változatlanul hagyná alapkamatát.

A CEBR várakozása az, hogy a brit jegybank az idén májusban és novemberben hajt végre kamatemelést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!