Nem változtatott az irányadó dollárkamaton a Fed

Gazdaság, 2020.09.16

Nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed) monetáris döntéshozó testülete a szerdai ülésén, és kevésbé borúlátó gazdasági előrejelzést adott.

A nyíltpiaci bizottság a piaci várakozásokkal összhangban a március 15. óta érvényes 0,00-0,25 százalékos sávban hagyta az irányadó kamatot.

A testület azt közölte, hogy mindaddig nem nyúl a nulla százalékhoz közeli kamathoz, amíg az infláció "egy bizonyos ideig mérsékelten felül nem múlja" a két százalékos inflációs célt. A Fed maga is úgy véli, hogy erre egyelőre nem lehet számítani, így szerdán ismertetett előrejelzése szerint 2023-ig biztosan marad a jelenlegi kamatszint.

A Fed új gazdasági előrejelzést is közzétett szerdán. Azzal számol, hogy az idei amerikai hazai össztermék (GDP) a júniusban várt 6,5 százaléknál jóval kisebb mértékben, 3,7 százalékkal csökken. Alacsonyabb lesz a munkanélküliség is az év végén, 7,6 százalék, a júniusban becsült 9,3 százalék helyett.

A koronavírus-járvány miatti tömeges elbocsátások következtében áprilisban 14,7 százalékos munkanélküliséget regisztráltak, a gazdaság újraindításának köszönhetően a ráta augusztusban 8,4 százalékra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!