Nem változott a svájci jegybank monetáris politikája

Gazdaság, 2017.12.14

Az általános piaci várakozásoknak megfelelően, a svájci központi bank (SNB) nem változtatott a szakértők szerint ultra-laza monetáris politikáján, amire részben azért van szükség, hogy a frank erősödésére ható nyomást csökkentsék.

Csütörtöki ülésén az SNB a látra szóló betéti kamatot mínusz 0,75 százalékon, a három havi LIBOR célsávot pedig mínusz 1,25 és mínusz 0,25 százalék közötti szinten tartotta.

Közleményében a jegybank kiemelte, hogy a svájci frank iránt befektetési menedékként jelentkező kereslet ugyan némileg mérséklődött, ez a folyamat azonban "törékeny", és a "jelentősen túlértékelt" svájci frank árfolyamának a védelmére az SNB továbbra is kész intervencióra a devizapiacon.

Az SNB minimálisan feljavította az idei svájci gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését. Az eddigi "1 százalék alatti" növekedés helyett most "1 százalékos bővülést" vár. A jövő évi GDP-növekedés a jegybank szerint "két százalék körüli" lehet.

Az SNB 0,4 százalékról 0,5 százalékra módosította idei inflációs várakozását. A jövő évre vonatkozó előrejelzését 0,4 százalékról 0,7 százalékra változtatta, 2019-re továbbra is 1,1 százalékos inflációval számol.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!