Nem változtatott az alapkamaton a cseh jegybank

Gazdaság, 2017.03.30

A cseh jegybank megtartotta az alapkamat 0,05 százalékos szintjét, és a korona-euró árfolyamba való beavatkozási politikát sem módosította  - közölte Marek Zeman, a jegybank szóvivője csütörtökön Prágában, a banktanács ülése után.

Korábban a beavatkozási politikai végét legkorábban 2017 első negyedének végéhez közel eső időben jelölte meg a cseh jegybank. Néhány cseh elemző ezért már a mostani ülésen módosítással számolt, míg a többség a jegybanktanács következő ülésén várja a döntés meghozatalát.

A beavatkozásokat a korona erősödésének megakadályozására 2013 novemberében kezdte el a jegybank azzal a céllal, hogy Csehország elkerülje a deflációt. Jirí Rusnok jegybanki kormányzó korábbi kijelentése szerint ezt addig folytatják, amíg az euró árfolyama stabilan 27 korona körül lesz, és az éves infláció megközelíti a két százalékot. Ez utóbbi feltétel már teljesült, mert az éves infláció az év eleje óta két százalék felett van. Rusnok korábban azt mondta, hogy a beavatkozások leállítására az év közepe előtt nem reális számítani.

Pénzügyi körökből származó információk szerint a jegybank 2013 novembere és 2017 januárja között összesen mintegy 1300 milliárd korona értékben vásárolt eurót. A beavatkozások februárban és márciusban is folytatódtak.

"A beavatkozások megszüntetésének feltételei már teljesültek. Most lényegében arról van szó, milyen stratégiát alkalmazzon a jegybank a devizapiaccal szemben" - vélekedett David Marek a Deloitte ügynökség fő gazdasági szakértője. Pénzügyi elemzők egybehangzóan arra számítanak, hogy a jegybank beavatkozási politikájának megszüntetése után a korona nagy valószínűséggel megerősödik, de spekulációkra és árfolyamingadozásokra kell számítani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!