Németországban csökkentek a termelői árak

Gazdaság, 2020.09.18

Augusztusban a vártnál kevésbé csökkentek a termelői árak Németországban az egy évvel korábbihoz képest a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése szerint.

A várt 0,1 százalékos csökkenés helyett nem változtak a termelői árak Németországban júliushoz képest, az egy évvel korábbinál pedig 1,2 százalékkal voltak alacsonyabbak a várt 1,4 százalékos csökkenés helyett. Éves összehasonlításban augusztusban már hetedik hónapja csökkentek a termelők árak az egy évvel korábbiakhoz képest Németországban.

Az éves árcsökkenéshez az energiaárak járultak hozzá a legnagyobb mértékben. Energiaárak nélkül a termelői árak az idén augusztusban 0,4 százalékkal maradtak el a tavaly augusztusitól.

Az energiaárak 3,9 százalékkal csökkentek egy év alatt idén augusztusig, de 0,3 százalékkal emelkedtek júliushoz képest. Az energiaárakon belül a legnagyobb éves csökkenés az olajtermékekben következett be, 14,4 százalékos, a földgáz ára pedig 9,9 százalékkal csökkent.

A nyersanyagárak január óta most augusztusban emelkedtek első alkalommal az előző havihoz képest, 0,1 százalékkal, míg az egy évvel korábbiakhoz képest 2,0 százalékkal csökkentek.

A fogyasztási cikkek ára 0,1 százalékkal csökkent augusztusban az előző havihoz képest és 0,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2020/09/PD20_364_61241.html
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!