Németországban a parlament elé került az autópályadíj terve

Gazdaság, 2015.02.26

A német törvényhozás alsóháza (Bundestag) csütörtökön megkezdte a külföldi autósokat terhelő autópályadíjról szóló törvényjavaslat vitáját. Az elképzelést a kormányoldalon is vitatják, osztrák részről pedig máris jelezték, hogy az Európai Unió Bíróságára kerülhet az autópályadíj ügye, ha a jelenlegi formában vezetik be a rendszert.

A bajor konzervatív CSU kezdeményezésére kidolgozott koncepció szerint 2016-tól minden autósnak fizetnie kell a német autópályák használatáért, de a német autósok a díj összegének megfelelő kedvezményt kapnak az gépjárműadóból.

Alexander Dobrindt közlekedési miniszter, a CSU politikusa a parlamenti vitában hangsúlyozta, hogy az autópályadíj "igazságos és modern", és "rendszerváltást" jelent a közlekedési infrastruktúra fenntartásának és fejlesztésének finanszírozásában. A díj "óvatos becslések" szerint is évente 500 millió euró forrást biztosít a költségvetésnek - mondta a miniszter.

A CDU/CSU pártszövetséggel együtt kormányzó szociáldemokraták (SPD) szónokai kiemelték, hogy egy sor kérdést még tisztázni kell, elsősorban azt, hogy a javasolt rendszer nem járna-e a külföldiek hátrányos megkülönböztetésével.

Az ellenzéki Baloldal és a Zöldek teljes egészében elutasítják a tervet, szerintük a CSU javaslata a külföldiek diszkriminációja miatt nem egyeztethető össze az uniós joggal, és nem a költségvetési bevételeket, hanem csak az állami bürokráciát növelné.

Az osztrák konzervatív ÖVP egyik vezető közlekedési szakpolitikusa, Claudia Schmidt európai parlamenti (EP-) képviselő a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádiónak azt mondta, Ausztria várhatóan perre megy Németországgal, ha a Bundestag a jelenlegi formában fogadja el a javaslatot.

Ausztriában mindenkinek egyformán fizetnie kell az autópályák használatáért, a tervezett német rendszer viszont csak a külföldieket terhelné meg, ami egyértelműen diszkrimináció - mondta az CDU/CSU EP-képviselőivel együtt az Európai Néppárt frakciójában dolgozó politikus.

Hangsúlyozta, hogy az uniós joggal ellentétes megoldás helyett inkább arra kellene törekedni, hogy az EU-ban működő 24 különböző autópályadíj-rendszert felváltsa egy közös, egységes díjfizetési rendszer.

A Bundestag várhatóan márciusban dönt az autópályadíjról szóló javaslatáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!