Nemzetközi pályázaton indulhat egy magyar innováció, a TájGazda minőségtanúsítási rendszer

Gazdaság, 2017.11.15

A békési székhelyű Veritas Kulturális Egyesület TájGazda Eredet- és Minőségtanúsítási Rendszere nemzeti díjat kapott az Európai Minőségügyi Szervezet (EOQ) Magyar Nemzeti Bizottságának Minőség-Innováció 2017 pályázatán, így a program indulhat az Quality Innovation Award 2017 nemzetközi minőség-innovációs pályázaton, amelynek eredményhirdetésére jövő februárban a spanyolországi Bilbaóban lesz - tájékoztatatta az MTI-t Csibor Géza, az egyesület elnöke.

Mint mondta, a kidolgozott rendszer európai szintű innováció, miután olyan saját kutatásokon alapuló elemek is találhatóak benne, amelyek egész Európában újdonságnak számítanak. A rendszerük megalkotásánál alapelvnek tekintették, hogy a tanúsítás a vevőt informálja, így például a terméken ne csak egy ábra, védjegy mutassa a hitelességet - mondta. Hozzátette, hogy tanúsítási rendszerükben a vásárló az áru QR kódja segítségével, akár a vásárlás helyszínén, az okos telefonja segítségével informálódhat az adott termék tulajdonságairól, összetevőiről, előállítási állomásairól, vagyis honnan és kitől származó alapanyagokból, milyen feldolgozással készült.

A rendszer a tájgazdálkodást is tanúsítani tudja, amit egyedülálló újításaik (például a kettős vonalvezetésű tanúsítási technika) alkalmazásával lehetett megvalósítani, ennek érdekében a táj értelmezését is újra kellett gondolniuk - fejtette ki Csibor Géza. A tájgazdálkodás szavai szerint azt jelenti, hogy mindenütt a táj adottságainak megfelelő termelést, tartást folytatnak a gazdák, ami megőrzi a termőföld minőségét. Az így előállított termékek beltartalmi értékei a legjobbak - hangsúlyozta. Ismeretei szerint nem található Európában másik ilyen tulajdonságokkal rendelkező tanúsító rendszer. A kidolgozásánál figyelembe vették a környezetvédelem, biodiverzitás és a fenntartható fejlődés szempontjait, a gazdák terheinek csökkentését és a könnyű kezelhetőséget.

Véleményük szerint a mezőgazdaság jövedelmezőségének javításához nagyobb arányban lenne szükség feldolgozott termékek előállítására, amihez szükséges a tanúsító rendszer. Azonban Magyarországon teljes körű, mind növénytermesztés, mind állattartás területén minőségtanúsítási rendszer nem működik. A TájGazda rendszer ilyen, és akkreditáció előtt áll, bevezetését minél előbb szeretnék a kidolgozók megkezdeni - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!