NFM: a családok védelme és biztonsága érdekében ellenőrizték ismét a kalandparkokat

Gazdaság, 2016.07.28

A családok védelme és biztonsága érdekében - egy májusi balesetet követően - ellenőrizték júliusban újra a kalandparkokat a fővárosi és a megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi munkatársai; erre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kérte fel őket - mondta az NFM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára csütörtökön este az M1 aktuális csatorna esti hírfolyamában.

Keszthelyi Nikoletta közölte: májusban a kalandparkok 54 százalékánál találtak valamilyen hiányosságot az ellenőrök, most ennél kisebb arányban, 32 százaléknál. A hiányosságok ugyanazok voltak, mint korábban. Ezek között szerepelt, hogy különböző eszközöknél hiányzott - például: kötélpályák, ugróvárak esetében - a megfelelőségi tanúsítvány, ez az első üzembe helyezésnél szükséges; az első és második veszélyességi osztályba sorolt eszközöknél - 5 méternél magasabb, illetve 3-5 méter közötti magasságú pályáknál - olyan kezelő szükséges, aki megfelelő képesítéssel rendelkezik, itt a személyzet oktatása hiányzik.

A tapasztalat azt támasztja alá, hogy rendszeres vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy az üzemeltetők a jogszabályoknak megfelelően működtessék a kalandparkokat és még jobban odafigyeljenek a jogszabályokra, a követelmények betartására. Ezért a kalandparkok folyamatos ellenőrzésekre számíthatnak a továbbiakban, így biztosítható a vendégek védelme.

Ott, ahol nem tartják be az üzemeltetési szabályokat, bírságra számíthatnak, illetve a hatóság feltételhez kötő határozatokat hoz, például a megfelelőségi tanúsítvány meglétéig az adott berendezés nem működhet - mondta a helyettes államtitkár.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!