NFM: az állam nem készít elő uniós támogatási projektet a Mátrai Erőmű számára

Gazdaság, 2017.05.26

A magyar állam nem készít elő európai uniós támogatási projektet a Mátrai Erőmű Zrt. számára a tervezett új 500 megawatt teljesítményű erőművi egység telepítéséhez - közölte Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára képviselői kérdésre adott írásos válaszában pénteken a parlament honlapján.

Hadházy Ákos LMP-s képviselő azt tudakolta a nemzeti fejlesztési minisztertől, hogy számíthat-e uniós támogatásra a Mátrai Erőmű Zrt. a tervezett nagyberuházáshoz.

Fónagy János válaszában kiemelte: az állam nem rendelkezik döntést befolyásoló tulajdoni hányaddal, a táraságban a német RWE Power AG a többségi tulajdonos.

Április elején ugyanakkor sajtóhírek arról jelentek meg, hogy a német RWE Power AG és az EnBW csoport, amelyek a Mátrai Erőmű részvényeinek a 74 százalékát birtokolják, az erőmű értékesítéséről tárgyalnak öt pályázóval, kettővel az árban is megegyeztek. A legesélyesebb jelölt az társaság negyedét jelenleg is tulajdonló állami MVM.

Hadházy Ákos kérdésére, hogy tervezik-e növelni, és ha igen mennyivel az MVM Zrt. eddigi részesedésén túl az erőműben meglévő állami tulajdonrészt, Fónagy János annyit közölt: a részesedés értékesítési tender folyamatban van, az MVM Zrt. kisebbségi részvényesként, a többi meghívott potenciális befektetővel együtt, piaci alapon vizsgálja a befektetési lehetőséget. Az értékesítési folyamatot a kormány is figyelemmel kíséri - tette hozzá.

Az államtitkár válaszában ismertette: a Mátrai Erőmű Magyarország második legnagyobb erőműve, beépített kapacitása 950 megawatt. Éves átlagos kihasználtsága 2016-ban 72,1 százalék volt, 2017 márciusi adat alapján pedig 78,8 százalék. A Mátrai Erőmű az ország energiabiztonságának megkerülhetetlen eleme, az országos villamosenergia-fogyasztás mintegy 14 százalékát állítja elő, hiánya veszélyeztetné az ellátásbiztonságot.

Az LMP-s képviselő másik kérdésére, hogy mi a realitása a főként lignitre épülő Mátrai Erőmű eurómilliárdokból történő fejlesztési terveinek, Fónagy János emlékeztetett arra, hogy a magyarországi villamosenergia-termelés jelentős része továbbra is nukleáris és lignit alapon nyugszik. Ezek az alaperőművek szabályozhatóságukkal hozzájárulnak a megújuló energiák integrálásához is a villamos energia rendszerbe. Ha nem állna rendelkezésre a megfelelő, szabályozható erőművi kapacitás, Magyarország nem tudná teljesíteni a megújuló energia részarány elérésére vonatkozó nemzetközi vállalásait - mutatott rá az államtitkár.

Fónagy János hangsúlyozta: a Mátrai Erőmű elkötelezett a környezetbarát technológiák alkalmazása iránt, a termelésének 10 százalékát a térségi biomasszák hasznosításával végzi, ami az évtized végéig elérheti a 20 százalékot.

Valaska József, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnökének korábbi közlése szerint egy új, 500 megawatt teljesítményű erőművi egység telepítésével, a megújuló energia termelési kapacitás bővítésével és az energiatárolási piacra lépéssel készül a következő évtizedekre a Mátrai Erőmű Zrt.

A Mátrai Erőmű meglévő 884 megawattos szén alapú termelőegységeit a 2020-as évek közepére leállítják, ezért egy új, várhatóan 500 megawatt teljesítményű erőművi blokk telepítésének előkészítésén dolgozik a cég. Az új egység már szén-dioxid-leválasztó berendezéssel fog rendelkezni, amely az EU klímapolitikája mellett is lehetővé teszi a hosszú távú működést, akár a 2050-es évekig - közölte a társaság igazgatóságának elnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!