NGM-államtitkár: a vállalatok készek magasabb bért fizetni a jó szakembereknek

Gazdaság, 2017.04.26

Magyarországon a vállalatoknak egyre több jó szakemberre van szükségük, ezért hajlandók magasabb bért is fizetni a naprakész tudással rendelkezőknek - hangsúlyozta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára szerdán a Szakma Sztár Fesztivál záró rendezvényén, Budapesten.

Felidézte, hogy Magyarországon 50 hónapja folyamatosan emelkedik a bérek reálértéke, az idén az első két hónapban a növekedés mértéke megugrott, a versenyszférában január-februárban a bruttó és a nettó bérek átlagosan egyaránt 9,2 százalékkal nőttek az előző év elejéhez viszonyítva, ami jelentős gyorsulás az előző évekre jellemző 4-5,5 százalékos növekedés után.

Cseresnyés Péter szólt arról is, hogy a versenyszektorban 2016 februárjához képest 118 ezerrel nőtt a dolgozók száma.

Az NGM államtitkára hangsúlyozta, a magyar gazdaság szempontjából alapvető kérdés a szakképzés, a rendszert a kormány a gazdaság igényeinek figyelembe vételével átalakította.

A szakképzés és felnőttképzés átalakítása folytatódik a gazdaság versenyképességének növelése érdekében - mondta Cseresnyés Péter.

Az államtitkár a tervezett intézkedések között említette a vállalati képzési rendszerek kialakítását, a felnőttképzési szabályozás rugalmassá tételét, a munkáltatók szerepének növelését a feladatok ellátásában, emellett folyamatossá válik a képzési tartalmak fejlesztése, a gazdaság digitalizációjára való felkészítés.

Cseresnyés Péter kitért arra, hogy 2018-ban Budapest ad otthont az EuroSkills versenynek, a szakmák európai bajnokságának. A versenyre 28 országból 500 versenyzőt és felkészítőiket várnak, a fiatalok 34 hivatalos és 3 bemutatkozó szakmában versenyeznek. Magyarország várhatóan minden eddiginél népesebb, 25 fős versenyzői csapatot fog nevezni. A rendezvényre 2018. szeptember végén 80 000 látogatót is várnak a szervezők.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke kiemelte, hogy a magyar szakképzési rendszer átalakításának folyamatát végig kell vinni.

Az MKIK elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy olyan ösztöndíjrendszer alakul ki Magyarországon a szakmát tanulóknak, amely már mutatja, "a jó szakma felér egy diplomával".

A Szakma Sztár Fesztivál záróünnepségén 41 szakmában hirdették ki az első három helyezettet, és köszöntötték a felkészítőket. A Miniszterelnökség "2015 a külhoni magyar szakképzés éve" folytatásaként 3 szakmában 3 versenyző vett részt a fesztiválon, ők a Miniszterelnökség különdíját vehették át. A rendezvényt tíz éve támogató szakiskoláknak, vállalatoknak jubileumi emléklapokat adtak át.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2017-ben tizedik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV) a Szakma Sztár Fesztivál keretében, április 24-26. között Budapesten, 41 szakmában nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára.

Az elődöntőkön 5255 tanuló vett részt, a döntőbe 102 oktatási intézményből 224 diák jutott. A fesztivált 15 ezer látogató kereste fel, a rendezvényre területi kamarák szervezésében 200 autóbusszal mintegy 10 000 diák érkezett, több mint 70 százalékuk 6-7-8. osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatal volt. A budapesti általános iskolákból a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ meghívásárára további 5000 diák látogatott ki a fesztiválra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!