NGM-államtitkár: stabil a költségvetés helyzete

Gazdaság, 2017.03.21

Az államháztartás központi alrendszerének első kéthavi eredménye bizakodásra ad okot, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium az idei évben is stabil költségvetéssel számol - mondta az NGM államháztartásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.

Banai Péter Benő emlékeztetett, hogy a végleges adatok szerint az év első két hónapját 180,4 milliárd forintos többlettel zárta az államháztartás központi alrendszere, ami az elmúlt több mint másfél évtized legkedvezőbb egyenlegének számít. A februári többlet 57 milliárd forint volt.

Szavai szerint a GDP-arányos 2,4 százalékos hiánycél teljesíthető és reális, valamint megjegyezte, hogy a magyar költségvetési hiány már évek óta a 3 százalékos uniós szabály alatt van, ami az államadósság további csökkenését eredményezheti az idei év végére.

Elmondta azt is, hogy márciusra deficittel számol a minisztérium az áfa-visszatérítések gyorsított eljárása miatt az általános forgalmi adóbevételek alacsonyabbak lesznek, azonban az eddigi eredmények és a várható folyamatok alapján az év egészére stabil költségvetési helyzet lesz jellemző.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!