NGM-államtitkár: stabil az idei költségvetés

Gazdaság, 2017.06.21

Az idei adócsökkentések és többlet kiadások mellett is az idei költségvetés az év végéig stabil - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán a friss adatokat kommentálva.

Az államtitkár hozzátette: a költségvetés stabilitását már több éve az általános forgalmi adó (áfa) bevételek és a személyi jövedelemadóból származó bevételek, illetve a fogyasztás növekedése adja.

Banai Péter Benő kiemelte: ha nő a családok jövedelme, akkor a fogyasztás is nő és mindez hatással van a költségvetés bevételi oldalára is. Az általános forgalmi adó bevételek az áfacsökkentések ellenére is mintegy 50 milliárd forinttal haladták meg az év első öt hónapjában az előző év azonos időszakának hasonló adatát. Ezen felül a foglalkoztatottak számának növekedése és a reálbérek emelkedése következtében a személyi jövedelem adóból befolyt összeg is 65 milliárd forint többletet eredményezett 2016 első öt hónapjához képest.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány arra törekszik, hogy a gazdasági bővülés pozitív részeiből a társadalom széles rétegei részesüljenek.

Banai Péter Benő rámutatott: az év egészére a 4,1 százalékos gazdasági bővülés elérhető, ez a gazdasági bővülés a költségvetés számára pedig többlet bevételeket eredményez, idén GDP arányosan "mélyen" 3 százalék alatt, 2,4 százalékra teljesülhet az államháztartás hiánya.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!