NGM-helyettes államtitkár: 45 hónapja folyamatosan bővül a kiskereskedelem

Gazdaság, 2017.05.23

A kiskereskedelmi forgalom már 45 hónapja emelkedik - mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt adatokra reagálva.

A KSH legfrissebb közlése szerint a kiskereskedelmi forgalom a nyers adat szerint 3,3, naptárhatástól megtisztítva - főként a húsvét miatt - 5,4 százalékkal nőtt márciusban az előző év azonos időszakához képest.

Pomázi Gyula hozzátette: jelentősen, 10 százalékkal emelkedett az internetes, illetve a csomagküldő szolgáltatások volumene.

A helyettes államtitkár szerint a digitális kereskedelem bővülése a fogyasztási szokások átalakulását jelzi.

A nem élelmiszer jellegű termékek közül kiemelte az ipar és a tartós fogyasztási cikkek kereskedelmét.

Pomázi Gyula közölte: a jelenlegi bérkiáramlás magasabb, mint a kereskedelmi területek növekedési indexei, ez azt jelenti, hogy nő az embereknél maradó pénz, a lakosság megtakarítása. Mindez a kormány és a szociális partnerek által aláírt bérmegállapodásnak köszönhető, ugyanis ezáltal 2017. január 1-től 15, illetve 25 százalékkal nőtt a minimálbér, illetve a szakmunkás garantált bérminimum.

Az NGM által az MTI-nek kedden eljutatott közleményben kifejtették: a tárca várakozásai szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedése az év további részében is tartósan magas maradhat. A kiskereskedelem volumenének folyamatos növekedése a háztartások fogyasztásának további emelkedését vetíti előre, amelyet a kormányzat intézkedései is támogatnak. A hatéves bérmegállapodás a bérek emelkedésén keresztül - az áfa-csökkentésekhez hasonlóan - serkenti majd a fogyasztást, és ezáltal a GDP bővülését is.

A naptárhatással igazított adatok 5,4 százalékos bővülést mutatnak, amellyel a magyar kiskereskedelmi forgalom növekedése márciusban éves alapon jelentősen meghaladta az Európai Unió 2,5 százalékos átlagát.

Összességében 2010 januárja óta a kiskereskedelmi forgalom 20,7 százalékkal, 2014 év elejétől pedig 17,6 százalékkal nőtt Magyarországon - olvasható az NGM közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!