NGM-helyettes államtitkár: a cégek társadalmi felelősségvállalása a teljes nemzetgazdaságra hatással van

Gazdaság, 2017.11.22

A cégek társadalmi felelősségvállalása (CSR), a felelős üzleti magatartás a teljes nemzetgazdaságra hatással van; a CSR tevékenység ma Magyarországon már nem csak a multinacionális vállalatokra jellemző - mondta Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

A helyettes államtitkár a Magyar Public Relations Szövetség rendezvényén - ahol ismertették a magyarországi társadalmi felelősségvállalás jellemzőit bemutató kutatás eredményeit - kiemelte: az NGM várhatóan jövő év elejére elkészíti a második CSR cselekvési tervet, amelynek a kidolgozásánál a minisztérium felhasználja majd a most bemutatott kutatás eredményeit is. Hozzátette, hogy a kormány a teljes vállalati szektor partnere lesz abban, hogy minél több felelős üzleti magatartást képviselő vállalat lehessen Magyarországon.

A Magyar Public Relations Szövetség megbízásából készült kutatásból kiderült, hogy a CSR területen a kkv-k 9 százaléka, a nagyvállalatok 34 százaléka, az állami vállalatoknak pedig 30 százaléka rendelkezik dokumentált programokkal.

A felmérésben összesen 100 kis- és közepes vállalkozás, nemzetközi nagyvállalat, illetve állami vállalat cégvezetőit kérdeztek meg. A felmérést az Inspira Kft. végezte, az NGM, a Richter-Gedeon Nyrt., és a Magyar Suzuki Zrt. támogatásával. Géczi Tamás, az Inspira Kft. ügyvezető igazgatója rámutatott, hogy a válaszadók egy olyan fajta támogató gazdasági környezet kidolgozását várják a kormánytól, amelyben a CSR programok fontossá tudnak válni.

Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a nemzetközi befektetői környezet részéről már évek óta alapvető elvárás a társadalmi szerepvállalási programoknak, a fenntarthatóságnak a mindennapi üzleti gyakorlatban való megjelenítése.

A kutatásban megkérdezett cégvezetők szerint az államnak jobban kellene ösztönöznie a CSR programok elterjedését, kivitelezését. A lehetséges ösztönzők között pedig példaként említették a CSR és a fenntarthatósági programokhoz kapcsolódó adó-és járulékcsökkentést - derül ki a helyszínem kiadott közleményből.

Simon Attila helyettes államtitkár erre reagálva közölte, hogy a kormány egyelőre nem számol adó- és járulékkedvezmények kialakításával a vállalatok által megvalósított CSR programok támogatásánál.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!