NGM: 547 milliárd forinttal több az idei adóbevétel, mint tavaly ilyenkor

Gazdaság, 2017.12.14

A múlt év azonos időszakához képest eddig 547 milliárd forinttal több bevétel folyt be az államkasszába annak ellenére, hogy az adócsökkentések a lakosságnál és a vállalkozásoknál mintegy 860 milliárd forintot hagytak - mondta Tállai András, a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) vezetői értekezletén a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tájékoztatása szerint.

A közlemény szerint az államtitkár hozzátette: az idén sikeresen mutatkozott be az elektronikus adóbevallási rendszer, így az e-szja után 2021-re a legtöbb bevallást az adóhivatal készítheti majd el.

A NAV december 13-ig több mint 12 ezer milliárd forint adót szedett be, a tavalyi év azonos időszakához képest majd öt százalékkal többet - emelte ki a Tállai András. Hozzátette: a gazdaság fehéredése és növekedése, az adózói morál javulása, valamint a NAV megváltozott, ügyfélcentrikus szemlélete annak ellenére biztosította a költségvetési bevételeket, hogy csak az idei adócsökkentések mintegy 860 milliárd forintot hagytak az adózóknál.

Az adóhatóság ellenőrzéseinél dominált a szolgáltató jelleg - húzta alá. Bebizonyosodott, hogy a jogkövetésre ösztönzés még az adóbevételekre is jótékonyan hat - mondta. Kifejtette, november végéig a támogató jellegű ellenőrzésből 14 milliárd forint folyt be az államkasszába, és mintegy félmillió magánszemély foglalkoztatotti jogviszonya rendeződött.

Jól vizsgázott szerinte a NAV idei újítása, az adótraffipax is, amely előre jelzi, hogy hol kell számítani célirányos ellenőrzésekre. Kiderült, hogy ez az egyszerű módszer nemcsak a nyugtaadás gyakoriságát növeli, hanem a vállalkozók bevételét és a bejelentett alkalmazottak számát is, az adótraffipax hatására a korábbi forgalmi értékek számos vállalkozónál duplázódtak - mondta.

Ügyfélcentrikusság jellemzi a végrehajtást is - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy az azonnali inkasszók kora véget ért, mert tartozás esetén nem kezdi meg rögtön a végrehajtást a NAV, egymillió forint tartozásig előzetesen figyelmeztet. Idén november végéig 45 milliárd forintot fizettek be a felhívás hatására önkéntesen az érintettek - közölte.

A pernyertességi statisztika igazolja, hogy a NAV szakmai tudása - még nemzetközi összehasonlításban is - kiemelkedő szinten áll, az idén november végéig 1300 közigazgatási ügy fejeződött be ítélethozatallal, az ügyek 75 százalékában a bíróság az adóhivatalnak adott igazat - közölte Tállai András.

A NAV vezetője a jövő év feladatai közül elsőként a mentorálást említette, a hivatalnak ugyanis évi 80 ezer kezdő vállalkozás támogatására kell felkészülnie. Tállai András elmondta, a tesztelés után 2018. július 1-től élesben indul el a gazdaságfehérítés újabb eszköze, az online számlázás. Ennek köszönhetően a NAV évi 50 ezer milliárd forintnyi számlaforgalom adatait vizsgálva valós időben tudja kiszűrni a csalárd cégeket, fiktív számlázókat.

A jövő évtől az adótartozások mellett a közigazgatási eljáráshoz köthető tartozások rendezése, 2019-től pedig a törvényszéki végrehajtás is a NAV feladata lesz. A változás a gyakorlatban a hivatal oldaláról évi több mint egymillió végrehajtási ügyet, az adós oldaláról viszont a fizetéskönnyítési lehetőségek miatt jelentős könnyebbséget jelent majd - fejtette ki.

Tállai András beszélt arról is, hogy 2021-ig fokozatosan egyre több bürokratikus terhet vállal át a hivatal. Az adminisztrációcsökkentés mellett az államkasszának 700 milliárd forintot takaríthat meg azzal a NAV, ha a vállalkozások és a magánszemélyek helyett a legtöbb bevallást elkészíti - vélekedett.

Elmondta, az idén mintegy 4 millió magánszemély helyett töltötte ki a hivatal az szja-bevallást, jövőre a munkáltatók helyett is dolgozik, sőt jövedéki adóbevallási-tervezetet is küld az érintetteknek. Az online számlázás bevezetése teremti meg az áfa-bevallás kiajánlásának a lehetőségét, amely mintegy félmillió vállalkozásnak jelenthet majd könnyebbséget - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!