NGM: a GINOP három pályázatán 4,2 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrást nyert el 207 fejlesztés

Gazdaság, 2017.02.15

Mintegy 4,2 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrást nyert el 207 fejlesztés a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) három pályázati felhívásán - tájékoztatta Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára szerdán az MTI-t.

Hangsúlyozta: újabb 196 mikro-, kis- és középvállalkozás nyert el több mint 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást a pályakezdők támogatását célzó gyakornoki program keretében.

A program elsődleges célja a közvetlen munkahelyteremtés elősegítése, a fiatalok korai munkahelyi tapasztalathoz segítése, ezzel a későbbi foglalkoztathatóságuk növelése, valamint az iskolai rendszerű képzésben, felnőttoktatásban vagy felnőttképzésben megszerzett szakképesítés hasznosulásának elősegítése - mondta az államtitkár.

Kifejtette: a nyertesek bér- és járuléktámogatást kapnak a gyakornok foglalkoztatásához kapcsolódóan kilenc hónapon keresztül, és lehetőségük lesz a vállalati gyakornoki kapcsolattartó tevékenység ellátására és szükség esetén az új munkahely tárgyi és infrastrukturális feltételeinek kialakítására is. A vállalkozásoknak a program megvalósítására 9-15 hónap áll rendelkezésére.

Az iparjog című felhívás keretében 9 mikro-, kis- és középvállalkozás nyert el több mint 25 millió forintot. A mikro-, kis- és középvállalkozások, költségvetési szervek, illetve azok jogi személyiséggel rendelkező intézményei, non-profit gazdasági társaságok 1-6 millió forintot nyerhettek el. A cél a szellemitulajdon-védelem eszköztárának tudatos, versenyképességet fokozó, minél szélesebb körű alkalmazásának támogatása, így biztosítva a hazai vállalkozások és kutatóintézetek piaci érvényesülését és K+F+I tevékenységre fordított forrásainak megtérülését. A projekt végrehajtására a kezdéstől számítva legfeljebb 24 hónap áll rendelkezésre - ismertette az NGM államtitkára.

A nemzeti parkok komplex turisztikai fejlesztése című felhíváson ez alkalommal a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság nyert el vissza nem térítendő forrást, összesen 2,7 milliárd forint értékben. A pályázatok elbírásánál fontos szempont minden esetben, hogy a fejlesztés hozzájáruljon a nemzetközi és országos jelentőségű természeti és kulturális örökség védelméhez, bemutathatóságának és hasznosításának fejlesztéséhez hálózati és térségi szempontok figyelembe vételével. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Miskolcra tervezett a "A Bükk Keleti Kapuja" - A Szeleta Park Látogatóközpont kialakítására 1,4 milliárd forintot nyert el, míg a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a Dunakanyar Látogatóközpont létesítésére nyert el 1,3 milliárd forintot, amelyet Dömösön alakítanak ki - közölte az államtitkár.

A nyertesek listája a palyazat.gov.hu oldalon olvasható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!