TV műsor

NGM: a gyógyszeripar a gazdaság egyik húzóágazata

Gazdaság, 2015.11.24

A gyógyszeripar a gazdaság egyik húzóágazata, fontos szerepet tölt be a magyar gazdaság fejlődésében és jövőbeni kilátásainak alakításában is - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) alapításának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

A tárca keddi, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az államtitkár kiemelte: a magyar kormány határozott célja változatlanul az, hogy Magyarországot olyan sikeres ipari országgá tegye, amely helytáll a nemzetközi versenyben.

Tállai András köszöntőjében elmondta: Magyarországon elengedhetetlenül fontos a tudásalapú ipar bővülése, ezek közé tartozik a világszínvonalú magyar, illetve a magyarországi gyógyszergyártás és kutatás is. Ezért arra törekszenek, hogy az iparpolitika egészével, a szabályozási környezet kialakításával és a fejlesztési támogatásokhoz való hozzáférés megkönnyítésével segítsék a gyógyszergyártó vállalatokat abban, hogy növelhessék nemzetközi versenyképességüket - tette hozzá.

Rámutatott, hogy a gyógyszeripar olyan innovatív ágazat, amelynek fejlődése a magyar gazdaság egyik kitörési pontja lehet. A szektor éves nettó árbevétele 2014-ben 961 milliárd forint volt, ebből az export értéke elérte a 794 milliárd forintot. A gyógyszergyártás területén alkalmazott munkavállalók száma közel 14 ezer, de a beszállítókkal együtt eléri a 34 ezret.

A magyar kormány célja továbbra sem lehet más, minthogy a gyógyszergyártó vállalatokkal és a MAGYOSZ-szal az együttműködés a továbbiakban is eredményes legyen - mondta. Tállai András különösen értékesnek nevezte, hogy az iparágban jellemzően magas a nyereség visszaforgatása a folyamatos beruházásoknak és a kutatás-fejlesztési ráfordításoknak köszönhetően.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!