NGM: a kormány ösztönzi a társadalmi célú foglalkoztatást

Gazdaság, 2017.06.27

A kormány a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) 6 milliárd forint keretből ösztönzi a társadalmi célú vállalkozásoknál megvalósuló foglalkoztatást a felzárkózó régiókban - mondta Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára kedden, sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hozzátette, a 2018 szeptemberéig tartó kétlépcsős programban először a társadalmi célú vállalkozásnak minősítést kell szereznie az üzletileg fenntartható elképzelésére, majd a tanúsított ötlettel pályázhat konkrét támogatásra 6,5 millió és 250 millió forint közötti összegre.

A társadalmi célú vállalkozások ösztönzése pályázati felhívás tavaly júniusban jelent meg, pályázatot olyan társadalmi vállalkozások, nonprofit gazdasági társaságok, szociális szövetkezetek, alapítványok és egyesületek nyújthatnak be, amelyek minősített társadalmi hasznossággal, megfelelő üzleti tervvel rendelkeznek.

A sajtótájékoztatón a helyettes államtitkár ismertette, hogy eddig 133 társadalmi célú vállalkozás szerzett minősítését, közülük 80 már támogatási igényt is beadott, és további vállalkozások vették fel a kapcsolatot a minősítő szervezettel.

Kiemelte, a programban az újonnan foglalkoztatottak legalább felének hátrányos helyzetű vagy megváltozott munkaképességű munkavállalónak kell lennie. A program keretében lehetőség van a társadalmi vállalkozás termékeinek, szolgáltatásainak fejlesztésére.

Az NGM helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy márciusban 15 milliárd forint keret nyílt meg visszatérítendő támogatásra ugyancsak a társadalmi célú vállalkozásoknál megvalósuló foglalkoztatás ösztönzésére.

A sajtótájékoztatón Győri-Dani Lajos, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke elmondta, hogy a Heves megyei tarnabodi elektronikushulladék-bontó üzemüket szeretnék bővíteni, fejleszteni. A szükséges minősítést már megkapták, és 17 millió forint támogatásra pályáznak.

Az ügyvezető alelnök elmondta, a bontóba kerülő eszközök egy részét még érdemes javítani, majd újra forgalmazni. A megsemmisített alkatrészekből pedig ékszereket, ruházati kiegészítőket készítenek, és ezek iránt van piaci kereslet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!