NGM: a várakozásoknak megfelelő volt a három havi hiány

Gazdaság, 2017.04.20

A nemzetgazdasági tárca várakozásainak megfelelően az első negyedévben az államháztartás központi alrendszerének hiánya 198,1 milliárd forintot tett ki az egy évvel korábbi 125,8 milliárd forintos hiánnyal szemben. A márciusi deficit 378,5 milliárd forintra nőtt a tavalyi 140,8 milliárdról - jelentette a részletes adatok alapján csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Az első két hónapot 180,4 milliárd forintos többlettel zárta az államháztartás központi alrendszere.

A tavalyi első negyedévhez képest jelentősen növekedtek a személyijövedelemadó-bevételek. Ezenkívül egyszeri tételek - például a termőföld értékesítésének összege -, valamint az uniós támogatások utólagos megtérítései is megjelentek a büdzsében. Mérsékeltebben teljesültek ugyanakkor az általános forgalmi adóból származó bevételek, mivel a januártól hatályos, a "jó adózókat" támogató új áfa-visszatérítési szabályok szerint a kiutalást az adóhatóság már 45 napon belül teljesíti a korábbi 75 nap helyett. A kiadási oldalon elsősorban a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásai emelkedtek.

Az első három hónapot a központi költségvetés 168,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 45,9 milliárd forintos deficittel zárta, az elkülönített állami pénzalapok pedig 16,4 milliárd forintos többletet értek el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!