NGM: folyamatos a kiválasztás a Gyere haza fiatal programra

Gazdaság, 2015.04.28

Folyamatos a kiválasztás a Gyere haza fiatal programra, amelyre 282-en regisztráltak, valamint 24 partnercég 180 állásajánlatot töltött fel az április 22-i meghirdetés óta - közölte a programot működtető Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI-vel.

A külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését lakhatási és letelepedési támogatással, illetve megfelelő munkahely biztosításával segítő programba való bekapcsolódás első lépése a regisztráció, amelynél nincsen létszámkorlát - írja az NGM.

Ezt követően tudnak a résztvevők a programhoz csatlakozni - akkor, amikor konkrét állásra jelentkeznek - és a csatlakozók közül kerül ki az az 50 fiatal, akik részére a minisztérium támogatást tud nyújtani.

A 100 millió forint keretösszegű program első körben az Egyesült Királyságra, Londonra fókuszál, mert ott a legalacsonyabb a magyar munkavállalók átlagéletkora - közölte korábban Pákozdi Szabolcs, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány ügyvezető igazgatója.

A kiválasztás alapja a sikeres interjú - tájékoztatott az NGM. Az interjúhoz úgy lehet eljutni, hogy a program szervezői továbbítják a munkáltatónak az adott állásra legmegfelelőbb jelentkező elektronikus önéletrajzát, valamint biztosítják az online interjú lehetőségét, amelyet - ha az sikeres volt - a személyes követ. Itt jelenik meg az első konkrét támogatási elem, a repülőjegy utólagos finanszírozása - írja az NGM.

A támogatások nem automatikusan járnak, kérelmezni kell, a feltételeknek meg kell felelni az igénybe vételükhöz - tájékoztatnak, hozzátéve: minden pályázó támogatása egyedi, van, akinél a mobilitási támogatás, van akinél lakhatási támogatás lehet szükséges.

Az anyagi támogatások négy kategóriába sorolhatók az NGM tájékoztatása szerint: munkahely-keresési támogatás, amely a magyarországi állásinterjúra történő ide- és visszautazás repülőjegy-költségét tartalmazza, lakhatási támogatás, amely legfeljebb egy évig folyósítható. Ugyancsak egy évig adható a mobilitási támogatás, amely a munkába járás költségének munkavállalót terhelő részét támogatja, valamint az egzisztencia teremtési támogatás, amelyet a munkáltató biztosít. Ennek módja munkáltatónként eltér a vállalati javadalmazási szabályzat szerint - írják.

A programmal hazatelepült fiatalnak nem kötelezettsége Magyarországon maradni. "Nem röghöz kötni szeretnénk a fiatalt, hanem alternatívát mutatni és valós segítséget nyújtani az itthoni letelepedésben" - írja az NGM a tájékoztatásban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!