NGM helyettes államtitkár: folytatódhat az építőipar növekedése

Gazdaság, 2017.08.10

Folytatódhat az építőipari termelés bővülése, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) arra számít, hogy idén az ágazat 0,5 százalékponttal járul hozzá a bruttó hazai termék (GDP) éves növekedéséhez, míg tavaly csökkentette azt - mondta Marczinkó Zoltán, a tárca kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira reagálva.

A KSH csütörtöki gyorsjelentése szerint júniusban az építőipari termelés volumene 27,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a kormányzati intézkedések elősegítették a beruházások növekedését. Idén az első negyedévben több mint 1000 milliárd forintnyi beruházás valósult meg, ez 34 százalékkal magasabb érték, mint az előző év azonos időszakában.

A családi otthonteremtési kedvezménynek (csok), valamint a lakásépítés kedvezményes általános forgalmi adójának (áfa) köszönhetően a lakásépítési engedélyek száma is jelentősen nőtt. A lakásépítések részesedése az építőiparon belül 7 százalék volt az elmúlt öt év átlagában, ez a becslések szerint 2017-ben 10-12 százalékra emelkedik - mondta.

Marczinkó Zoltán kiemelte, hogy az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene június végén 94,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, hozzátette ugyanakkor, hogy ebben a kormányzati intézkedések mellett a tavalyi alacsony bázis is szerepet játszott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!