NGM: idén is folytatódhat az ipari termelés növekedése

Gazdaság, 2018.02.13

A kormány újraiparosítási programjának, a kapacitásbővítő fejlesztések támogatásának és a társasági adó csökkentése révén megvalósuló beruházásoknak köszönhetően az ipari termelés növekedése az idei évben is folytatódhat - így kommentálta  a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott jelentését.

A KSH második becslésével megerősítette, hogy a tavalyi évben 4,8 százalékkal bővült az ipari termelés 2016-hoz viszonyítva, amihez a minisztérium közleménye hozzátette: "így több mint 35 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye 2010 januárjához képest".

Az NGM közleménye megállapítja: az alapfolyamatok kedvező alakulását jelzi, hogy tavaly decemberben az előző hónaphoz képest a szektor fokozta teljesítményét.

A döntő súlyt képviselő feldolgozóipar alágai közül jelentős mértékű növekedést regisztráltak a járműgyártásban, az ágazat kibocsátása 4,6 százalékkal bővült 2016 decemberéhez képest. Ezen belül a közúti gépjármű gyártás 0,9 százalékkal, a közúti jármű alkatrészeinek termelése pedig 8,2 százalékkal nőtt éves összevetésben. Az ehhez szorosan kapcsolódó gumiipar szintén jól teljesített, 5,9 százalékkal erősödött mind a belföldi, mind pedig az exportkereslet bővülésének köszönhetően. Kétszámjegyű növekedést mértek a gyógyszeriparban, de hasonló pozitív tendenciát mutatott a fémipar és a villamos berendezések gyártása is, idézte fel a minisztérium közleménye.

A 2010-től számított teljesítményét tekintve a legsikeresebb feldolgozóipari alág ismét a járműipar, amely a 2010-es bázishoz képest megkétszerezte termelését. Az egyéb feldolgozóipari alág több mint 60 százalékkal nőtt, ettől nem sokkal maradt el a fémipar, a gépipar és a textilipar kibocsátásának növekedési üteme.

A továbbiakban is bizakodásra ad okot a feldolgozóipari beruházások tavalyi első három negyedévben regisztrált, 15,8 százalékos bővülése, ugyanakkor a termelést egyaránt fokozhatja a társasági adókulcs 9 százalékra csökkentése. Ezen túlmenően az Irinyi-terv is támogatja a kapacitások bővítését, amelynek révén tovább erősödhetnek a kiemelt ágazatok, állapította meg az NGM.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!