NGM: pénzügyi és szakképzési együttműködés indul Vietnammal

Gazdaság, 2017.09.25

Pénzügyi, illetve szakképzési tárcaközi együttműködési megállapodást írt alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Orbán Viktor miniszterelnök által vezetett delegáció tagjaként Vietnamban - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.

A közlemény idézi Varga Mihályt, aki a megállapodás aláírását követően kifejtette: Magyarország és Vietnam gazdasági kapcsolatai dinamikusan erősödtek az elmúlt időszakban, ezt a folyamatot tovább segítheti a két ország pénzügyi és szakképzési együttműködése.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy a pénzügyi együttműködésnek köszönhetően a magyar tapasztalatok tanulmányozásával lehetőség nyílik a vietnami állami intézmények pénzügyi és költségvetési gazdálkodásának fejlesztésére, valamint a sikeres magyar államadósság-kezelési gyakorlatok megismerésére. Az együttműködésnek köszönhetően népszerűsítik a szak- és felnőttképzést, tájékoztatást adnak a képzések jogi hétteréről, illetve közös képzési- és csereprogramokat szerveznek a vietnami partnerekkel - tette hozzá.

A közlemény szerint Varga Mihály kiemelte: Magyarország kész megosztani gazdaságszabályozási és modernizációs tapasztalatait, hogy ezzel is segítse a délkelet-ázsiai ország gazdaságának további fejlődését.

A nemzetgazdasági miniszter ismertette: az elmúlt években Vietnam jelentős gazdasági és társadalmi fejlődésen ment keresztül, tartósan 6 százalék felett nő a gazdasága, és a kétoldalú kapcsolatokat tekintve is ígéretes, hogy Vietnam hivatalosan is a közepesen fejlett országok sorába lépett. Emiatt Magyarország várakozással tekint az Európai Unió és Vietnam közötti szabadkereskedelmi megállapodás aláírására, hogy mielőbb megkezdhesse az abból fakadó gazdasági előnyök kihasználását - közölte az NGM.

Hozzátette: a kétoldalú áruforgalom tavaly 40 százalékkal, idén az első fél évben 96 százalékkal bővült, és egyre több magyar vállalat érdeklődik a vietnami üzleti lehetőségek iránt. Ugyanakkor megjegyezte, bízik benne, hogy a kedvező magyarországi makrogazdasági környezet, az előnyös logisztikai és infrastrukturális feltételek hasonló érdeklődést váltanak ki a gyorsan erősödő vietnami cégekből is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!