NGM: több mint 118 milliárd forint uniós forráshoz jut Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Gazdaság, 2017.05.22

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe 118,9 milliárd forint uniós forrás érkezik a 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára hétfőn Nyíregyházán.

Oláh Gábor a megyeházán megtartott partnerségi napon hangsúlyozta, ebből az összegből a megyeszékhelyen kívüli megyei települések a Terület- és településfejlesztési operatív programban (Top) 89,3 milliárd, Nyíregyháza - mint megyei jogú város - pedig 29,6 milliárd forintot használhatnak fel.

A megyei Top-források mintegy harmadára, 34,6 milliárd forintra már nyerteseket is hirdettek. A támogatási szerződéseket június közepéig köti meg az NGM a pályázó önkormányzatokkal és szervezetekkel, akik ezután kaphatják meg a támogatási előlegeket - tette hozzá a helyettes államtitkár.

Közölte, a második körös felhívásra már beadhatók a pályázatok, ezen az első körben nem nyertes pályázók ismét elindulhatnak. A tervek szerint ez a pályázati kör a nyár végéig lezárulhat, a döntések és a kifizetések még ebben az évben megvalósulhatnak. Év végéig a kétharmados készültséget el kell érniük a nyertes projekteknek, ennek folyamatát az NGM rendszeresen ellenőrizni fogja - tette hozzá.

Oláh Gábor emlékeztetett, az Európai Unióból érkező forrásokból mintegy 1300 milliárd forintot a települési- és a megyei önkormányzatokon keresztül juttat el a kormány a gazdaságba.

Seszták Oszkár (Fidesz-KDNP) megyei közgyűlési elnök elmondta, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye két Top-mutatóban is a második helyen áll az országban. Az egy főre jutó támogatási összeg Nógrád után ebben a megyében a legmagasabb, valamint a második legnagyobb összegű forrás is ebbe a megyébe érkezik.

Hozzátette, a következő körös pályázatokat, illetve pályázati csomagokat a megyei közgyűlés júniusi ülésén fogja véleményezni, a tervek szerint az ülésen mintegy ötven pályázat eredményhirdetése várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!