NGM: újabb bürokráciacsökkentő intézkedés jöhet jövőre az adózásban

Gazdaság, 2017.11.14

Újabb bürokráciacsökkentő intézkedés jöhet jövőre az adózásban, az adószakembereknek engedélykérés helyett elég lesz egyszerűen bejelenteni tevékenységüket. Az adószakemberek nyilvántartásba vételéről szóló NGM rendeletet tervezetét keddtől bárki véleményezheti - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A szaktárca közleményében ismerteti: jelenleg az adótanácsadói, adószakértői és okleveles adószakértői tevékenység csak akkor kezdhető meg, ha a jelölt nyilvántartásba vételi kérelmét a hatóság elbírálta, és az engedélykiadással egyidejűleg felvette a nyilvántartásba. Az eljárás ügyintézési határideje 45 nap.

Az adóbürokrácia-csökkentés újabb állomása megszüntetheti az engedélyezési eljárást. Az érintetteknek elegendő lehet a bejelentés, és már segíthetik is ügyfeleiket tanácsaikkal vagy például képviselhetik őket az adóhivatal előtt.

Míg jelenleg az adótanácsadóknak kell igazolniuk, hogy megfelelnek a feltételeknek, a tervezet szerint 2018-tól a rendelkezésére álló adatok alapján az NGM ellenőrzi ezt. A gazdasági tárca a bejelentés vizsgálatának eredménye alapján a jogszabályi feltételeket teljesítő bejelentőket nyilvántartásba veszi, azokat pedig, akik nem felelnek meg az előírásoknak, eltiltja az adótanácsadói, adószakértői és okleveles adószakértői tevékenység végzésétől.

Annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb szintű szolgáltatást tudják nyújtani ügyfeleiknek, az adózási szakembereknek a nyilvántartásba vételt követő öt év alatt olyan továbbképzéseken kellene részt venniük, amelyek releváns és naprakész ismeretekkel bővítik már megszerzett ismereteiket.

A szaktárca nyilvántartásában jelenleg több mint hatezer adótanácsadó, adószakértő és okleveles adószakértő szerepel. A lista évente átlagosan néhány száz szakemberrel bővül. A penzugyiszakkepzes.kormany.hu oldalon található névjegyzékben az összes adózási szakember szerepel. Az adóügyeik intézésében szakszerű segítséget igénylő cégeknek, vállalkozásoknak és magánszemélyeknek érdemes itt a megbízás előtt ellenőrizniük a jogosultságot.

Az NGM rendelettervezet szövege az alábbi linken érhető el:
http://www.kormany.hu/download/8/6e/31000/normasz%C3%B6veg%20honlapra.pdf#!DocumentBrowse
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!