NGM: újabb lehetőség a magyar vállalkozásoknak az ázsiai piacon

Gazdaság, 2017.06.17

Magyarország csatlakozása az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz (AIIB) kiváló lehetőséget teremt az innovatív magyar vállalkozások aktívabb ázsiai szerepvállalására - közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a pekingi székhelyű bank Koreában, Csedzsu-szigetén megtartott éves közgyűlését követően.

A Nemzetgazdasági Minisztérium MTI-hez eljuttatott szombati közleménye szerint Varga Mihály az Ázsia infrastrukturális prioritásainak finanszírozásáról, valamint a privát források mobilizálásának lehetőségeiről szóló kerekasztal beszélgetéseken elmondta: Magyarország első alkalommal csatlakozik egy újonnan létrehozott multilaterális fejlesztési bankhoz. A világgazdasági erőegyensúly keletre tolódását is kifejező új intézmény tevékenységi köre jól illeszkedik a kormány keleti nyitás politikájához - tette hozzá. Hangsúlyozta: több területen, így a vízgazdálkodás, a zöldenergia, az egészségipar és a városüzemeltetés terén lát lehetőséget az együttműködésre, a magyar cégek szakértelmének bevonására. A magyar vállalatok a bank tenderein elindulva nemcsak beszállítóként, hanem közvetlenül is lehetőséghez juthatnak az ázsiai piacokon - tette hozzá.

A nemzetgazdasági miniszter hozzászólásában kiemelte a nagyobb regionális egységek, így a visegrádi országok és a közép-ázsiai térség szorosabb együttműködésének fontosságát is, amelynek előmozdítására Magyarország V4 elnöksége idején külön hangsúlyt kíván fektetni. Az Ázsia és Európa kereskedelmi, gazdasági, valamint kommunikációs összekapcsolására vonatkozó elképzeléseket az AIIB-tagországok kormányzói, valamint a csatlakozásra váró országok miniszterei is üdvözölték.

Varga Mihály az AIIB elnökével, Jin Liqun elnökkel folytatott megbeszélésén az elnököt budapesti látogatásra hívta meg, amelyre a novemberi Kína-Közép-Európa csúcstalálkozó kínálhat alkalmat. A magyar delegáció egyeztetést tartott továbbá az Egyesült Királyság pénzügyminisztériumának képviselőivel Magyarország igazgatósági képviseletéről, valamint a BRICS Bank (New Development Bank) alelnökeivel az együttműködési lehetőségekről.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!