NMHH: meghaladta a 93 millió gigabájtot tavaly a magyar mobilinternet-forgalom

Gazdaság, 2020.05.16

A belföldi negyedéves mobilinternet-forgalom - 2019 végén - túllépte a 93 millió gigabájtot, miközben fél évvel korábban csak 79 millió gigabájt volt - mondta Karas Mónika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

A műsorban arról beszéltek, hogy vasárnap lesz a távközlés világnapja, amikor arra emlékeznek, hogy 1865. május 17-én húsz ország megalapította a Nemzetközi Távíró Egyesületet. Magyarország is az alapítók között volt.

Karas Mónika elmondta, az alapítás óta óriásit fejlődött a távközlés, mára "digitális ökoszisztémák" alakultak ki, amelyek felhasználók millióit és eszközök tízmillióit kötik össze.

"Tulajdonképpen elmosódtak a határok az informatika, az elektronikus hírközlés és a média között; míg régen csak fogyasztók voltunk, ma már gyakorlatilag hírszerkesztők és médiagyártók is vagyunk" - fogalmazott.

Hozzátette, a következő lépés az 5G lesz, ami óriási fejlődést fog jelenteni. Az 5. generációs mobilhálózat kapcsán elmondta, azokat a frekvenciákat, amiket ez használ majd, eddig is használták, a technológiának pedig nincs és önmagában nem is lehet káros hatása.

A hatóság egyébként folyamatosan méri az elektromágneses sugárzás mértékét, és még soha sem kaptak határérték feletti eredményeket - mutatott rá.

Az elnök köszönetet mondott mindazoknak, akik a koronavírus-járvány idején biztosították a távközlés fenntartását, hiszen az ő munkájuk hozzájárult ahhoz, hogy az ország működése zökkenőmentes legyen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!