Nőtt a folyamatban lévő lakásértékesítések száma az Egyesült Államokban májusban

Gazdaság, 2020.06.29

Jelentősen, a  vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt a folyamatban lévő használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban májusban havi összevetésben.

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) hétfőn azt közölte honlapján, hogy az aláírt szerződések számára alapozott index értéke 44,3 százalékkal, 99,6 pontra emelkedett az április 69 pontról (Március: 88,2 pont).

Az adatok gyűjtésének kezdete, 2001 januárja óta soha nem nőtt ilyen nagy mértékben az index egy hónap alatt.

Elemzők havi összevetésben a tényleges adathoz képest szerényebb, 18,9 százalékos növekedést vártak májusra az áprilisi 21,8 százalékos esést követően.

Tavaly májushoz képest 5,1 százalékkal csökkent a mutató, áprilisban éves összevetésben jóval nagyobb, 33,8 százalék volt a visszaesés a koronavírus-járvány hatásaként.

A NAR statisztikája a folyamatban levő lakásértékesítésekről a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számán alapul, a tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést.

Lawrence Yun, a NAR vezető közgazdásza szerint az április volt a legrosszabb hónap, és várható volt az aláírt szerződések számának a növekedése májusban, mivel az államok sorra feloldották a járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat, és mind több fogyasztó fogott bele a lakásvásárlásba.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!