Nőtt az amerikai kereskedelmi mérleg hiánya júniusban

Gazdaság, 2018.08.03

Február óta először júniusban emelkedett az Egyesült Államok kereskedelmi mérlegének hiánya. Az export csökkent, az import bővült, és a politikailag kényes kínai, kanadai és mexikói relációkban egyaránt nőtt az amerikai hiány.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteken közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint júniusban 46,2 milliárd dollárra rúgott a hiány, 7,3 százalékkal haladja meg a májusi 43,2 milliárd dollárt. Az export értéke 1,5 milliárd dollárral, 213,8 milliárd dollárra, csökkent, míg az importé 1,6 milliárd dollárral, 260,2 milliárd dollárra ugrott az év hatodik hónapjában.

Elemzők nagyobb, 46,5 milliárd dolláros hiányra számítottak júniusról.

Az idei első fél évben 291 milliárd 242 millió dollár hiány keletkezett az amerikai külkereskedelmi mérlegben, ami 7,2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Az export értéke 103,6 milliárd dollárral, 9,0 százalékkal, az importé pedig 123,2 milliárd dollárral, 8,6 százalékkal nőtt január-júniusban 2017 első feléhez képest.

Júniusban hiányt halmozott fel az Egyesült Államok Kínával (32,5 milliárd dollár), az Európai Unióval (12,8 milliárd dollár), Mexikóval (6,7 milliárd dollár), Németországgal (5,7 milliárd dollár), Japánnal (5,6 milliárd dollár), Kanadával (2,6 milliárd dollár), Olaszországgal (2,2 milliárd dollár), Indiával (1,7 milliárd dollár), Tajvannal (1,4 milliárd dollár), Dél-Koreával (1,3 milliárd dollár), Szaúd-Arábiával (0,8 milliárd dollár) és Franciaországgal (0,7 milliárd dollár) szemben.

Többlet keletkezett Dél- és Közép-Amerika (3,3 milliárd dollár), Hongkong (2,5 milliárd dollár), Brazília (0,8 milliárd dollár), Nagy-Britannia (0,4 milliárd dollár) és Szingapúr (kevesebb mint 100 millió dollár) esetében.

Donald Trump elnököt dühíti a krónikus külkereskedelmi hiány, amelyet a gazdasági gyengeség jelének tekint, és amelyért szerinte a kereskedelmi partnerek tisztességtelen versenyelőnye a felelős. Trump a külkereskedelemben kialakult egyensúlytalanságokat okolja azért, mert tömegesen szűntek meg amerikai feldolgozóipari munkahelyek.

A legtöbb közgazdász viszont alapvetően nagyobb gazdasági erőkre vezeti vissza a hiányt: az amerikaiak többet költenek, mint amit megtermelnek, és a hiányt az importból fedezik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!