Növekedtek a BASF bevételei

Gazdaság, 2015.07.31

Növekvő árbevétellel zárta a második negyedévet és egyben az első félévet a német BASF.

A világ legnagyobb vegyipari konszernjének árbevétele éves összevetésben 2 százalékkal - 19,1 milliárd euróra - nőtt, míg a kamat és nyereségadó-ráfordítások levonása előtti eredménye (EBIT) 2 százalékkal 2 milliárd euróra emelkedett.

A bevételek emelkedése elsősorban az olaj- és gázüzletágban elért értékesítések nagymértékű növekedésének köszönhető. Minden üzletágban pozitív valutahatások voltak tapasztalhatók. Az üzemi eredmény emelkedése nagyrészt a funkcionális anyagok és megoldások területének megnövekedett hozzájárulásából, valamint az egyéb termékek üzletágban tapasztalható alacsonyabb költségszintből adódik. Minden üzletágban pozitív valutahatások voltak tapasztalhatók.

Az első félévet tekintve az értékesítés árbevétele 3 százalékkal 39,1 milliárd euróra növekedett, míg a kamat és nyereségadó-ráfordítások levonása előtti eredmény az előző évivel azonos szintű, 4,1 milliárd euró lett. Az olaj- és gázüzletágban tapasztalható, az olajárhoz kapcsolódó visszaesés a bevételeket csökkentette, míg a funkcionális anyagok és megoldások, illetve a kemikáliák üzletága nagyobb mértékben járult hozzá a bevételekhez.

A pénteken kiadott gyorsjelentésével a BASF megerősítette az idei előrejelzéseket, miszerint enyhe értékesítési volumennövekedés várható, az EBIT pedig várhatóan a 2014-es év szintjén marad.

A vállalat idén ünnepli 150 éves fennállását. Tavaly a BASF értékesítésből származó árbevétele meghaladta a 74 milliárd eurót, alkalmazottainak száma pedig az év végén több mint 113 ezer volt. A BASF részvényeivel a frankfurti, a londoni és a zürichi értéktőzsdéken kereskednek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!