Növekvő forgalomban gyengült a BUX-index a héten

Gazdaság, 2018.07.22

Növekvő forgalomban csökkent a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 35 186,52 ponton zárt pénteken, az előző heti záróértékénél 455,24 ponttal, 1,28 százalékkal alacsonyabban.

A részvénypiac heti forgalma 45,04 milliárd forint volt az előző heti 42,83 milliárd forint után, a vezető részvények gyengültek.

Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-hez eljuttatott tőzsdei elemzésében kiemelte, elsősorban a Richter árfolyammozgására figyeltek a befektetők.

A hét első felében jelentős esésekkel folytatódott a gyógyszergyártó vesszőfutása, azonban csütörtök délután Orbán Gábor vezérigazgató jelzése nyomán jelentős fordulat bontakozott ki, miután kifejtette, a vállalat készpénztermelő képessége 2017. óta változatlan, a társaság fundamentumaival kapcsolatos aggodalmak alaptalanok. A nyilatkozat megjelenését követően az árfolyam 4500 forint alatti szintekről nap végére 4872 forintra emelkedett. Ezzel lényegében vissza tudott kapaszkodni a 4700-4900 forintos sávba, amely hosszabb távon is kiemelt fontossággal bír - írja elemzésében az Equilor.

A forint ismét gyengült a hét folyamán, és ez összhangban volt a legtöbb feltörekvő piaci deviza mozgásával, mivel tovább folytatódott a tőkekiáramlás, amelynek elsődleges oka a folyamatos amerikai kamatemelés. Donald Trump a CNBC-nek úgy nyilatkozott, hogy nagyon nem örül a Fed kamatemelési ciklusának, mivel az Európai Központi Bank és a japán jegybank továbbra is laza monetáris politikát folytat.

Jövő hét kedden tart kamatdöntő ülést a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, a várakozások szerint ezúttal sem módosulnak a monetáris kondíciók, a piaci szereplők a közlemény esetleges változásait figyelhetik majd - olvasható az Equilor elemzésében.

A héten a Mol 0,51 százalékkal csökkent, pénteken 2708 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 5,3 milliárd forintot.

A Magyar Telekom részvényei 0,50 százalékkal gyengültek a héten, a papír 401 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma meghaladta az 1 milliárd forintot.

Az OTP 1,87 százalékkal csökkent a héten, az utolsó kereskedési napon 9960 forinton zárt, heti forgalma 12,88 milliárd forintot tett ki.

A Richter árfolyama 1,02 százalékkal mérséklődött a héten, 4830 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma több mint 22 milliárd forint volt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3834,35 ponton zárt, az előző héthez képest 95,03 ponttal, 2,42 százalékkal alacsonyabban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!