Olasz kormányalakítás - Jelentősen csökkent a milánói tőzsde irányadó indexe

Gazdaság, 2018.05.29

Jelentősen csökkent a milánói tőzsde irányadó indexe az olasz kormányalakítást övező belpolitikai válság következményeként kedden, miközben az olasz államkötvények hozamai jelentősen nőttek.

Az európai tőzsdeindexek közül a milánói FTSE MIB értéke esett a legnagyobb mértékben, 2,65 százalékkal, 21 350,88 pontra.

A nap vesztese a bankszektor volt: a Banco BPM 6,73 százalékos, a Banca Generali 6,09 százalékos, az UniCredit 5,61 százalékos, a Bper Banca 5,04 százalékos, az Ubi Banca 4,90 százalékos, az Intesa Sanpaolo pedig 4,09 százalékos veszteségben zárta a kereskedést, miközben a Leonardo repülőgépgyártó és hadiipari vállalat is 5,39 százalékot, az Unipol biztosító pedig 4,9 százalékot veszített értékéből.

A kétéves olasz államkötvények hozama több mint 150 bázisponttal, 2,73 százalékra emelkedett, napi szinten ilyen erős ugrást 1992 óta nem tapasztaltak. A tízéves államkötvények hozama 50 bázisponttal, 3,38 százalékra, négyéves csúcsra kúszott fel.

A tízéves olasz és német államkötvények hozama közötti különbség, amelyet számos befektető az euróövezetbe vetett bizalom indikátorának tekint, két hete még csak 130 bázispont körül mozgott, de hétfőn zárásra már 235 bázispontra, 2013 novembere óta a legmagasabb szintre nőtt. A hozamkülönbség kedd délelőtt hirtelen jelentősen megugrott és több mint 300 bázispontra nőtt. Az euróövezeti adósságválság csúcsán, 2011-ben 560 bázispont volt a különbség.

Közel egy éve először fordult elő az is, hogy az olasz államkötvények hozama meghaladta az amerikai adósságpapírokét.

Olaszországnak továbbra sincs kormánya. A várakozásokkal ellentétben a szakértői kormány alakításával megbízott Carlo Cottarelli, a költségvetési megszorítások híveként ismert közgazdász nem tudott keddre a miniszterek listájával előállni, így szerdán még folytatódnak az egyeztetések az államfővel. Ha Cottarelli nem tud kormányt alakítani, az államfőnek azonnal fel kell oszlatnia a március végén megalakult parlamentet és új választásokat kell kiírnia, ami azt jelenti, hogy legkorábban július 29-én ismét az urnák elé járulhatnak az olaszok.

Elemzők és befektetők attól tartanak, hogy a választás eredményeként még erősebb felhatalmazást szereznek a hagyományos politikai elitet támadó, euroszkeptikus politikusok, ami kételyeket ébreszt Olaszország euróövezeti jövője iránt.

"Az olasz állami pénzügyek kilátása iránti teljes bizalmatlanságot árazzuk be. A tízéves kötvények hozamának emelkedése nem annyira nyugtalanító, mint a rövid lejáratúaké, amelyek hozama felrobbant" - mutatott rá Giuseppe Sersale, az Anthilia Capital Partners milánói brókercég alapkezelő menedzsere.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!