Opten: nő a hazai magánegészségügyi szolgáltatók bevétele

Gazdaság, 2018.10.11

A fekvő- és járóbeteg ellátást, fogorvosi és egyéb kiegészítő egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó magyarországi cégek száma kissé csökkent az utóbbi öt évben, bevételeik ugyanakkor egy 2016-os megtorpanást leszámítva nőttek - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató elemzéséből.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott összefoglaló szerint tavaly a magyarországi magánegészségügyi szolgáltatók éves nettó árbevétele megközelítette a 475 milliárd forintot, az előző évi 430 milliárd forint után. A bevétel részben a központi költségvetésből érkezik, tb-finanszírozások formájában - tette hozzá az Opten.

A szektor kivette a részét az uniós pályázati támogatásokból is, 2013 óta több mint 20 milliárd forintot nyertek el az ilyen profilú vállalkozások, a fejlesztési pénzeket jórészt diagnosztikai berendezésekre és a hozzájuk kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésekre fordították.

A működő magánegészségügyi cégek száma idén mintegy 19 500, a tavalyi 19 800 és a tavalyelőtti 19 900 után. Ugyanakkor a magánegészségügyben dolgozó orvosok, ápolók és egyéb személyzet létszáma évről-évre nő 2014 óta, több mint 45 000-en dolgoznak a szektorban. A külföldi munkalehetőségek mellett tehát a magánszolgáltatók is elszívják az állami intézményekben dolgozó szakembereket - hívta fel a figyelmet az Opten.

A céginformációs szolgáltató közleménye szerint a piaci szereplők stabilitását mutatja a cégfluktuációs index vizsgálata; a mért értékek szinte alig változtak a vizsgált időszakban és jóval az országos átlag alatt maradtak, ami azt jelenti, hogy a szereplők többsége stabil, több éve a piacon működő vállalkozás.

A végrehajtások száma 2013 óta csökkent, tavaly ugyanakkor jelentősen nőtt, 776 végrehajtás történt a 2016-os 590 után. Ez azt mutatja, hogy a fizetési fegyelemmel akadt gondja néhány piaci szereplőnek, ugyanakkor a felszámolási eljárások számának alakulása a piac tisztulását jelzi - közölte az Opten.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!