Öt éve a legmagasabb a ZEW németországi és euróövezeti konjunktúraindexe

Gazdaság, 2020.05.19

Öt éve a legmagasabb értéket érte el májusban a ZEW gazdaságkutató intézet konjunkturális várakozásokat számszerűsítő indexe Németországban és az euróövezetben a felmérés kedden publikált eredménye szerint.

A ZEW (Leibniz-Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung GmbH) gazdaságkutató intézet németországi konjunktúraindexe májusban már a második egymást követő alkalommal javult, az áprilisihoz képest 22,8 ponttal 51,0 pontra emelkedett, ami 2015 áprilisa óta a legmagasabb elért érték.

Az aktuális gazdasági kondíciók megítélése viszont 2,0 ponttal mínusz 93,5 pontra csökkent a felmérésbe bevont szakértők körében.

A ZEW májusi konjunktúraindexek az euróövezetre vonatkozóan az előző havihoz képest 20,8 ponttal 46,0 pontra, közel öt éve, 2015 augusztusa óta a legmagasabbra emelkedett.

Az aktuális helyzet megítélése az euróövezetben is romlott, a mutató 1,1 ponttal mínusz 95,0 pontra csökkent.

Achim Wambach, a ZEW elnöke szerint a felmérés alapján megállapítható, hogy erősödik a meggyőződés a gazdasági szereplők körében a nyár közepén várható trendfordulattal kapcsolatban. A negyedik negyedévre pedig már növekedést várnak a megkérdezett pénzügyi és gazdasági szakértők. A helyreállási folyamat azonban viszonylag lassú lesz, a 2019-es szintet 2022-re éri csak el a gazdasági teljesítmény - mutatott rá.
https://www.zew.de/de/presse/pressearchiv/erneute-verbesserung-der-erwartungen/
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!