OTP: a jó eredmény az akvizícióknak és a jó gazdasági környezetnek köszönhető

Gazdaság, 2018.08.10

Az OTP Bankcsoport első félévi jó eredménye annak köszönhető, hogy beértek az akvizíciók, és minden országban - ahol az OTP jelen van - kiváló a gazdasági teljesítmény - mondta Bencsik László, a bankcsoport vezérigazgató-helyettese pénteken, a hitelintézet hajnalban közzétett gyorsjelentését ismertetve.

Hangsúlyozta, hogy az akvizíciók nélkül is emelkedett az eredmény. Hozzátette ugyanakkor, hogy a működési költségek is nőttek, hiszen az üzleti aktivitás bővülésével nő a létszám, valamint az informatikai, digitális fejlesztések felgyorsítása is költségekkel jár. A kockázati költségek nagyon alacsonyak, ami a vezérigazgató-helyettes szerint azzal függ össze, hogy jól teljesít a gazdaság. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez nem marad így örökké.

A pozitív gazdasági környezet fenntartható Magyarországon, ehhez azonban - osztva a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank véleményét - további versenyképességi intézkedésekre van szükség - mondta Bencsik László.

A közelmúltban bejelentett bankvásárlásokkal - a Societe Generale francia nagybank bulgáriai és albániai leányvállalatában szerzett az OTP többségi részesedést - kapcsolatban elmondta, jelenleg az engedélyek beszerzése zajlik. Kitért arra is, hogy a bank akvizíciós stratégiája változatlan, nem adták fel azt a szándékukat, hogy újabb bankokat vegyenek a régióban.

A gyorsjelentés szerint a bankcsoport első félévi számviteli eredménye 154,6 milliárd forint volt, 16 százalékkal nőtt az tavalyi év azonos időszakával összevetve, a korrigált adózott eredmény pedig 17 százalékkal, 170,1 milliárd forintra, ezen belül a második negyedévi eredmény rekordnagyságú, 90,9 milliárd forint volt. A külföldi csoporttagok korrigált eredményhez való hozzájárulása 33 százalékról 39 százalékra javult.

Az új akvizíciókról kifejtette: a bolgár Societe Generale Expressbank (SGEB) mérete szerint az OTP eddigi legnagyobb vásárlása, piaci részesedése a DSK-val együtt az eszközök alapján 19,4 százalék a bolgár bankszektorban. Hozzátette, profiljuk jól kiegészíti egymást, tekintve, hogy az SGEB inkább vállalati bankolással foglalkozik. Az SGEB 2017-es profitja 17 milliárd forint volt, ami közel 15 százalékos sajáttőke-arányos megtérülésnek felel meg.

Az albán Societe Generale Albania (SGAL) az ötödik legnagyobb bank Albániában, piaci részesedése 5,7 százalék. Kiemelte, hogy Albánia azon kevés országok közé tartozik a régióban, ahol pozitív a demográfiai mutató, és dinamikus bővülésre van lehetőség.

A hitelezés a csoport egészében bővült, a teljesítő hitelek negyedéves szinten 5 százalékkal nőttek, ezen belül a magyarországi dinamika 6 százalékot ért el. A vállalati és a fogyasztási hitelek erőteljesen bővültek, és a jelzáloghitelek is gyorsuló ütemben, 2 százalékkal nőttek, ezen belül a lakáshitelek 3 százalékkal. Éves összevetésben a csoport teljesítő hitelei 17 százalékkal emelkedtek, amelyből 13 százalék volt az organikus növekedés.

A bankcsoport betétei az első negyedévhez képest 1 százalékkal gyarapodtak. Ezzel kapcsolatban a vezérigazgató-helyettes megjegyezte, a betétállomány növelése nem elsődleges, mert a bank likviditása magas.

A jövedelmezőséggel kapcsolatban kiemelte, hogy a kamatmarzs folyamatosan csökken, a második negyedévben a konszolidált nettó kamatmarzs 12 bázisponttal, 4,25 százalékra mérséklődött. Magyarországon a szlovák után a második legalacsonyabb a nettó kamatmarzs a csoportban.

A hitelportfólió minőségét jelző mutatók mindegyike folyamatosan javult, a féléves hitelkockázati költség ráta nulla közeli volt. A konszolidált elsődleges alapvető tőkemegfelelési mutató (CET1) az első fél évi eredmény és az osztalék beszámításával 16 százalék.

A magyarországi alaptevékenység, az OTP Core éves szinten javuló második negyedéves profitja mögött főként a kockázati költségek kedvező alakulása áll, amelyek a második negyedévben 14,4 milliárd forinttal javították az eredményt. A nettó kamatmarzs tovább csökkent, az első negyedévi 3,06 százalékról 2,97 százalékra.

A magyarországi jelzáloghitel-folyósítások az első fél évben éves szinten 35 százalékkal nőttek. Az OTP közvetíti a legtöbb csok támogatást, amelynek kumulált összege a program indulásától 98 milliárd forintra emelkedett. A teljesítő személyi kölcsön állomány az első fél évben éves szinten 41 százalékkal nőtt. A bank piaci részesedése stabil, sőt javuló a jelzálog- és személyi hitel folyósítások, valamint a lakossági megtakarítások terén is. A vezérigazgató-helyettes megjegyezte, az, hogy az újonnan folyósított lakáshiteleknek minél nagyobb arányban fix kamatozásúaknak kell lenniük, csökkenti a bankok kockázatát.

A magyarországi közép- és nagyvállalati teljesítő hitelállomány hat hónap alatt 10 százalékkal, a mikro- és kisvállalkozói pedig 12 százalékkal bővült, a csoport részesedése a magyar vállalatoknak nyújtott hitelekből a 2017 év végi 13,9 százalékról 14,7 százalékra nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!