Otthon Centrum: a panellakások értékesíthetők a leggyorsabban, átlagosan 88 nap alatt

Gazdaság, 2020.08.05

A panellakások értékesítési ideje a tavalyi átlagnak a negyedével nőtt, az idén és elérte a 88 napot, ennek ellenére továbbra is ez az ingatlantípus értékesíthető a leggyorsabban - közölte az Otthon Centrum szerdán az MTI-vel.

Az év elején lomhán indult az ingatlanpiac, amelyet a koronavírus tovább lassított, mindez pedig hatással volt az árakra, illetve a tranzakciószámokra is, ami együtt járt az értékesítési idő növekedésével.

A közlemény idézte Soóki-Tóth Gábort, az Otthon Centrum vezető elemzőjét, aki a szervezet piaci elemzéséről elmondta, az értékesítési időnél tapasztalták a legmarkánsabb változásokat, ugyanis sok eladó nem enged, inkább kivárja a magasabb árat kínáló vevőt.

Hozzátette, a panellakásokat tekintve Budapest belvárosa a legkelendőbb, itt az átlagos értékesítési idő 74 nap, a budai oldal pedig már az országos középértéket közelíti (85 nap), míg a külső pesti kerületek ezt már meg is haladják kicsivel (90 nap). A panellakások a régió központokban átlagosan 82 nap alatt kelnek el.

A közlemény szerint a téglalakások értékesítéséhez 2014 óta először 100 nap kellett, ami 15 százalékkal hosszabb időt jelent az elmúlt évhez képest. Budapest belvárosában az átlaggal megegyező, Budán öt nappal rövidebb, a külső pesti kerületekben ugyanennyivel hosszabb idő alatt keltek el a téglalakások. A régió központokban azonban csak 89 nap kellett az értékesítésükhöz, ez az érték tavalyhoz képest nem emelkedett.

Soóki-Tóth Gábor a családi házakról elmondta, hogy noha a tavalyi éves átlaghoz képest a mostani átlagos értékesítési idő nem változott, de fél éves összehasonlításban a jelenlegi 20 százalékkal magasabb, vagyis lassulás érzékelhető.

A szakember szerint ebben a szegmensben volt a legnagyobb különbség a településtípusok között: míg a számottevően magasabb árszintet képviselő budai oldalon az átlagos értékesítési idő hat és fél hónap, a megfizethetőbb árú külső pesti kerületeknél négy hónap. A megyei jogú városokban átlag 160 nap alatt értékesítették a családi házakat, a kisebb településeken 175-195 napra volt szükség az eladáshoz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!